Många vapen hamnar i orätta händer

Var 14:e person i Södermanland äger i genomsnitt tre skjutvapen. Nya, strängare licensregler från den 1 juli kommer troligen att minska antalet vapen. Men polisen har svårt att genomföra de kontroller som krävs.

Övrigt2002-04-21 22:17
Just nu finns det nära 55 000 skjutvapen i länet. Det är nästan ett vapen per var femte invånare. Och då är bara de legala vapnen räknade. Hur många illegala, stulna och insmugglade, vapen som finns är svårt att uppskatta. Men det finns gott om dem.
Från och med 1 juli skärps reglerna för Sveriges vapeninnehavare. Tidigare har de kunnat förvara vapen på olika sätt i hemmet, i vapenställ eller låsbara vapenskåp. I och med de nya reglerna måste skjutvapnen låsas in i ett särskilt säkerhetsskåp. Polismyndigheten ska också utöva kontroller hemma hos vapenägare för att se att de följer de regler som finns.
Det kommer att sanera mycket. Äldre jägare som inte jagat på flera år ser nog ingen mening med att investera i ett nytt säkerhetsskåp för flera tusen kronor, tror Eva-Marie Ruus som är licensansvarig på polismyndigheten i Nyköping.
Detta är ett nytt verktyg för polisen att utöva kontroll. Men Eva-Marie Ruus inser att någon grundlig översyn av vapeninnehavet i Nyköpings polisdistrikt blir det inte fråga om. Mer resurser finns inte för den nya arbetsuppgiften.
I hela Södermanlands län är vi sex personer som, förutom våra vanliga arbetsuppgifter, ska ansvara för inspektionen av 55 000 skjutvapen. Vi kommer bara att hinna med en bråkdel varje år, säger hon.
De få som polisen hinner besöka kommer i förväg att informeras om inspektionen. Om en vapenägare vägrar att släppa in kontrollanterna dras licensen inte automatiskt in.
Men det är klart att vi kommer att se över ett sådant ärende och ifrågasätta om personen är lämplig att inneha vapen, säger Eva-Marie Ruus.
För att få vapentillstånd måste man vara över 18 år, och anses lämplig för ansvaret det medför. Om man har svåra psykiska problem ska man exempelvis inte få ha vapen hemma.
Därför har läkare skyldighet att meddela polisen om en psykiskt labil person planerar att skaffa vapen, eller om en vapenägare får psykiska problem. Men som SN rapporterat under förra året brister den kontrollen.
Att rutinerna inte fungerar innebär i praktiken att personer som är klart olämpliga för det ändå kan ha vapen hemma. Andra orsaker till varför man bedöms vara olämplig är om man blir dömd för brott såsom fylleri eller våldsbrott.
En lindrig rattfylla kanske man kan klara sig undan med, men upprepas det kan vi återkalla licensen, säger Eva-Marie Ruus.
Varje år ifrågasätter polisen ett 40-tal tillstånd. Bara en handfull blir återkallade.
Det är lättare att ge avslag på en licensansökan än att ta tillbaka ett vapen när man väl gett tillstånd, säger Eva-Marie Ruus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om