Många vill, få gör det

Fyra av tio unga vill hellre driva eget än att vara anställda. Fyra av hundra gör det.
Detta är bilden av entreprenörsandan hos en kreativ och välutbildad ungdomsgeneration som träder fram i en undersökning från Tillväxtverket. Det är inte svårt att starta företag. Ändå ser vi de här siffrorna.

Övrigt2010-08-20 05:00

Politiken skapar inga företagare, inte heller några entreprenörer. Men politiken kan minimera byråkratiska hinder och kostnadsbördor. Skattepolitiken kan också stimulera tillgången på privat riskkapital, samtidigt som man genom skolans försorg måste bli bättre på stödja dem som bär på drömmar om något eget. I Nyköping erbjuds exempelvis numera alla gymnasieelever möjlighet att delta inom Ung Företagsamhets ramar. Ett litet steg på vägen.

Företagande och entreprenörskap diskuteras alldeles för ofta ur ett statsfinansiellt perspektiv, att det är viktigt eftersom det genererar intäkter till statskassan. Arbetslinjen dominerar debatten. Det är för sällan som politiker talar varmt om att företagandet behövs för sin egen skull och att entreprenörskapet är viktigt i sig självt. Inte minst ur ett för individen självförverkligande perspektiv.
En kreativ, skapande generation startar knappast företag för att göra finansministern lycklig. Vi kan inte vara nöjda med ett samhälle där unga skippar sina drömmar och visioner – och tar ett lönearbete i stället.
I går lanserade Annie Johansson, Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson, partiets entreprenörskapspaket. Här är en kortfattad översikt: Förbättra tillgången till riskkapital. Stärk entreprenörsfrågorna inom skolan. Gör det billigare och enklare att driva företag – sänk arbetsgivar- och egenavgifter. Fortsätt att bryta gamla monopol till förmån för ny och spirande företagsverksamhet.
Centern pekar specifikt ut Arbetsförmedlingen, där förmedlingsinsatserna lika gärna kan skötas av privata aktörer, medan myndigheten ska fokusera kontroll och uppföljning. Om alla Allianspartier sagt samma sak så hade man kommit längre redan under den här mandatperioden.

I stort är det ett bra paket. Man skulle dock önska att större vikt lades vid ytterligare insatser för att stärka tillgången till riskkapital på den privata marknaden – och att mindre fokus därigenom hamnade på statliga finansieringsinsatser via exempelvis Almi och Tillväxtverket. Mer av marknad, mindre av myndighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om