Många vill skjuta skarvar
Skarvarna ska bli färre i år. Längs Nyköpingsån och längs kusten vill man bli av med fåglarna både genom att skjuta dem och genom att förstöra äggen.
Vi vill främja våra fiskeutsättningar så att fisken kommer tillbaka och kan fångas med spö i stället för att ätas upp av skarven, säger Fredrik Lundberg, från Nyköping-Oxelösunds sportfiskare.
Länsstyrelsen har i år fått in flera ansökningar där bland annat yrkesfiskare och sportfiskare vill skjuta skarv för att skydda fisken och sina redskap. Ansökningarna omfattar Nyköpingsån från fallen i Harg till hamninloppet, längs kusten i Oxelösunds, Nyköpings och Trosa kommuner, på Korpholmen utanför SSAB samt i Sjösafjärden.
Vi har inte fattat beslut än, förhoppningsvis sker det nästa vecka, men vi ska behandla alla ansökningar samtidigt. Jag tror det är första gången vi fått ansökningar om att få pricka skarvägg, säger Robert Sandberg, handläggare för jakt- och viltvårdsfrågor på länsstyrelsen.
Fredrik Lundberg säger att avskjutningen av skarvar längs Nyköpingsån kommer att utföras av honom själv med hagelgevär. Tidigare år har det funnits fyra fem skarvar längs ån, men i år har dubbelt så många dykt upp.
Till slut bildas kolonier. Jag tror ingen vill ha det inne i stan med tanke på den lukt som uppstår, säger han.
Skarven äter vitfisk som mört, brax och löja men kalasar gärna på de öringsyngel som varje år sätts ut i Nyköpingsån. De föds upp i skyddad miljö och flyr därför inte när fåglarna närmar sig eftersom de aldrig haft några naturliga fiender.
Öringarna vi sätter ut är förvirrade en tid och står precis under vattenytan. Men skarven är också ett hot mot de öringsägg som lades i höstas och som kläcks nu.
Hur många skarvar ska skjutas?
Alla som finns vid ån. Vi har kört motsvarande kampanj på mink.
Ingvar Jansson, som är ornitolog och ordförande i Fågelföreningen Tärnan tycker också att skarvarna blivit påtagligt fler. Han tror dock inte att effekterna blir så stora av en avskjutning.
Den största orsaken till att skarven ökar är övergödningen av Östersjön. Det har aldrig producerats så mycket skräpfisk som det gör just nu och det är den skarven lever på.
Han är inte heller säker på att prickningen av ägg har någon positiv inverkan. Han tror att skarvarna bara lämnar sin boplats och söker nya skär och holmar.
Det är likadant när man skjuter. Säg att det finns en population på 5 000 fåglar, om man skjuter av tusen av dem får det marginell betydelse. Det fylls bara på med nya. Ska man komma åt skarvproblemet måste man minska utsläppen till Östersjön, det är det enda som kan påverka populationen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!