Egentligen skulle det ha varit betydligt lättare. Ombyggnaden av Oxelösunds segelsällskaps klubbhus vid Österviken påbörjades i våras. Dock stötte det snart på patrull när den gamla altanen skulle börja bytas ut till ett stort inglasat uterum.
– Underlaget var merolit, en slaggprodukt från järnverket. Men det visade sig luta åt fel håll och att vattnet rann in mot klubbhuset i stället för tvärtom. Vi fick riva och frakta bort alltihop. 45 ton, säger Roger Eriksson som är en av OXSS medlemmar som lagt mängder av ideella arbetstimmar på ombyggnaden.
Nu är sommaruppehållet slut och de har varit i full gång med byggandet ett tag.
– Vi är runt 20 man som varit delaktiga. Det handlar om tusentals ideella arbetstimmar som vi lägger ner. Och hade vi inte gjort det hade det inte blivit av. Det hade blivit alldeles för dyrt att hyra in hantverkare för att göra det här. Nu klarar vi det med en budget på omkring 500 000–600 000 kronor. Om det inte blir fler överraskningar, men det ska det inte bli, fortsätter Eriksson och knackar i träbordet.
Nu verkar OXSS ha tur. Inte bara det att de har några händiga medlemmar som dessutom råkar vara pensionärer. En pensionerad byggprojektledare finns också med i besättningen. Runt klubbhuset tornar byggställningarna upp sig och det är en strålande dag att bygga, åtminstone för att vara november.
Inne i den delen av klubbstugan som inte berörs av renoveringen samlas gänget för en kopp kaffe och en hembakad bulle. De församlade intygar att det sociala är minst lika viktigt som själva byggandet.
Det visar sig att några av dem varit med under hela klubbhusets historia som bjudit på flera upp- och nedgångar. Det började med att de köpte stommen från en matvaruaffär i Borås 1976. Sedan dess har det varit två stora renoveringar.
– Den senaste var invändigt för åtta år sedan. En vattenläcka gjorde att det rann in över 600 kubikmeter vatten och mycket av inredningen fick bytas, säger Roger Eriksson och nickar mot panelerna som numera klär insidan av väggarna.
– Men det här är nog sista chansen för oss att göra något. Nästa omgång är vi nog för gamla och det är en annan tidsanda nu. Folk har så mycket att göra och hinner inte lägga så mycket tid på ideellt arbete, säger Göran Karlsson.