Margot Wallström behöver en plan
Frågan var hur Wallström ska kunna övertyga unionens 455 miljoner medborgare om att EU behöver en ny författning. Även om dialogen inte kan föras mellan Wallström och medborgarna måste kommissionen ta ett ansvar för att innehållet i fördraget kommuniceras så att det blir begripligt för en ung kvinna i Aten likaväl som för en medelålders man i Stockholm.
EU-kritikernas oro för att informationen inte kommer att bli allsidig kan man ha en viss förståelse för. Men de som inte vill vara med i unionen får nog finna sig i att kommissionen kommer att propagera för en ny författning, även om Wallström försökte värja sig i diskussionen. Däremot var hon tydlig på en punkt, att det är upp till varje land att själv avgöra om man vill genomföra folkomröstning eller inte och hur pengarna ska fördelas mellan ja- och nej-sidan. Något annat är naturligtvis otänkbart för en svensk socialdemokratisk kommissionär med självbevarelsedrift.
Om Margot Wallström vill bli framgångsrik i sitt pr-uppdrag måste hon överge den gängse EU-jargongen och göra verklighet av de vackra fraserna. Det räcker inte att tala om nödvändigheten av strukturer som främjar samarbetet och behovet av gemensamma mötesplatser för att förbättra bilden av EU.
Wallström har en konkret uppgift att minska klyftan mellan medborgarna och EU:s institutioner. Det kräver en konkret plan. Men Margot Wallström hade inga svar på frågor som: hur parlamentet ska kunna bli mer av ett parlament, eller vilka redskap kommissionen har för att öka dialogen med medborgarna.
Tiden verkar för parlamentet och författningen, sa Margot Wallström. Det är inte säkert att tiden räcker för att Sveriges kommissionär ska kunna ta åt sig äran av att ha stärkt demokratin i EU.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!