Marinen på jakt efter granat i Oxelösunds skärgård
Marinens dykare var i går på jakt i Oxelösunds skärgård. Dykare sökte av botten i ett område på jakt efter en granat. 90 procent av de gånger vi rycker ut är det något som är skarpt, säger löjtnant Raffie Thein.
Dan Johansson, Oxelösund, och två dykkompisar i dykarklubben Aquatic var i söndags ute och dök intill ön Olyckan vid inloppet till Marsviken.
Trion dök efter vrak. Vågorna gick höga och de utgick från Olyckan och dök söder ut.
Sikten i vattnet var bra,
några lampor behövdes inte. På drygt tio meters djup fångade en död fisk deras intresse. Sedan fann en ur trion ett föremål som liknande en granat.
Alla inspekterade föremålet.
Jag skulle gissa på att det är en granat. Det gör vi alla tre. Men om den är skarp eller inte vet jag inte, säger Dan Johansson, som polisanmälde vad de sett.
Därefter kontaktades marinen, som dök upp i Oxelösund på tisdagen.
Dan Johansson har dykt i tre år och aldrig sett något liknande.
Marinens röjdykare sjösatte sin gummibåt med 115 hästars utombordare och for med Dan Johanssons guidning till den aktuella platsen.
Marinens röjdykare rycker ut uppemot 50 gånger om året efter tips, oftast från allmänheten, om föremål som hittats längs kusterna eller i insjöarna. Det kan röra sig om allt från minor från andra världskriget och granater till petflaskor.
Folk hittar de mest konstiga saker i vattnet.
Raffe Thein lutar sig över relingen.
Bedöms granaten som olämplig så spränger vi den här på platsen.
Den misstänkta granaten kan ha använts vid någon militärövning och utgör ingen direkt fara så länge den ligger där den ligger. Men en träff av ett ankare, en dragg, mot en skarpladdad granat kan utlösa en detonation.
En detonation på det här djupet kommer ovan vattenytan knappt att märkas, förklarar Raffe Thein.
Att någon skulle träffa en granat med en dragg och utlösa en smäll är lika stor risk som att bli träffad av blixten, säger Raffe Thein.
Marinen vill ta det säkra före det osäkra och neutralisera den misstänkta granaten.
Efter en dryg timme under vattnet kommer kadetterna upp till ytan och skakar på huvudet.
Marinen kommer senare att fortsätta sitt sökande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!