Massiv trafikinsats på E4 – den största någonsin i Nyköping

Polisen genomförde sin största trafikinsats någonsin i Nyköping under natten mot i dag. – Även kriminella måste färdas och vår förhoppning är bland annat att upptäcka en del narkotika, sa polischef Lars Hammarsjö när insatsen startade.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-06-01 05:00

SN var med när polisen la upp strategin för den massiva trafikinsatsen som genomfördes på E4 i Nyköping, och som polisen döpt till "Tvärstopp".

– Även om vi kallar insatsen för tvärstopp kommer vi inte att stanna vartenda fordon. Det skulle leda till alldeles för långa köer, sa Lars Hammarsjö.

Förhoppningen var i stället att stoppa tusen fordon under insatsen, som startade vid halv nio-tiden på torsdagskvällen och skulle pågå fram till fem på fredagsmorgonen.

– Det passerar tusen fordon i timmen på E4. Så det kan eventuellt bli så att vi stoppar ett par tusen fordon. Allt beror på vad som händer under kvällen.

Strax efter nio på kvällen vinkades de första bilarna in vid en kontrollplats mellan Tystberga och Nyköping. Det tog någon minut, så hade polisen fått ett första napp.

– Bilen var oskattad och hade körförbud, förklarade en polis för SN.

Syftet med insatsen var att främja trafiksäkerheten men också att upptäcka kriminella. Även kriminella måste färdas, och kan då ha med sig narkotika, vapen eller stöldgods.

Och eftersom Nyköping ligger i mellan städerna Södertälje och Norrköping, som har organiserad och tung kriminalitet, var förhoppningen att göra en del beslag.

När polisen i Stockholm har genomfört liknande massiva insatser på vägarna i huvudstaden, har det nästan alltid resulterat i att kriminella har gripits och i beslag.

– Vi ska arbeta med profilering för att försöka upptäcka misstänkt kriminella. Jag skulle faktiskt bli besviken om vi inte hittar någonting under vår insats, säger Lars Hammarsjö.

Över 70 personer deltog i insatsen. Förutom poliser från Nyköping, Eskilstuna och Stockholm var även personal från Kronofogden, Trafikverket och Svevia med.

Trafikverket och Svevia deltog av trafiksäkerhetsskäl medan Kronofogden skulle finnas på plats om personer med skulder skulle fastna i polisens nät.

– Vi får inte driva in skulder utan det får bara Kronofogden göra. De kan till exempel ta personens bil, eller guldkedjor eller vad som helst, berättar Lars Hammarsjö.

I bland kritiseras polisen för att jaga trafikanter, i stället för kriminella.

Vad säger du till dem som tycker så, när ni nu genomför er största trafikinsats någonsin?

– Vi arbetar mot nollvisionen. Förra året dog 260 personer i trafiken. Det kanske man kan tycka är lite. Men om det är ens mamma som går bort, då kanske man tycker att det hade varit bra med fler insatser.

Dessutom anser Lars Hammarsjö att det inte finns något motsattsförhållande mellan trafikinsatser och jakten på kriminella.

– Även våldtäktsmän och mördare måste som sagt använda vägarna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om