Masten fortfarande intakt
För drygt en vecka sedan kunde Torleif Nilsson, dykaren som upptäckte Mastvraket utanför Oxelösund, konstatera att masten fortfarande står upp i sin fulla längd på vraket.
Förutom att man fick klart för sig att masten fortfarande är intakt konstaterades också att sikten var mycket dålig och att mycket sediment hade börjat täcka skrovet.
Den troliga orsaken till detta är med största sannolikhet vårfloden som för med sig mycket sediment från alla tillflöden, inte minst från Nyköpingsån. Det gick därför inte att se om ytterligare föremål har blivit avlägsnade från skeppsvraket. Tidigare undersökningar har tyvärr visat att skeppat har plundrats på föremål.
Om det visar sig att föremål blivit avlägsnade från Mastvraket är det mycket allvarligt och frustrerande för vår förening. Vi har hela tiden strävat efter att det marinarkeologiska arbetet skall ske seriöst enligt gällande lagar och bestämmelser. Vi har också ett förtroendefullt samarbete med Sjöhistoriska museet i Stockholm, säger Lars-Erik Ekström, ordförande i föreningen Mastvraket.
Det är ett både tids- och kostnadskrävande arbete med att försöka bärga, konservera och arkivsöka för att försöka lösa mysteriet med Mastvraket. Under arbetets gång har många intressanta uppgifter kommit fram om sjöfarten på 1700-talet.
Det är många ledtrådar men ännu har inget konkret resultat av sökandet erhållits.
Vi måste nu sätta till alla klutar för att få pengar så att vi kan ta reda på vilken last skeppet hade. Det kan kanske slutgiltigt fastslå vilket fartyg det handlar om och vart det var på väg, förklarar Lars-Erik Ekström.
Föreningen har den senaste tiden hamnat ur fas med tillståndsgivningen.
På grund av hög arbetsbelastning på länsstyrelsen har tillstånden till dykning och bärgning kommit så sent på säsongen att den bästa tiden gått.
Men nu har föreningen varit ute i extra god tid med en förlängning av tillståndsansökan.
Vi har även påtalat angelägenheten av att vraket fridlyses med dykförbud för obehöriga på platsen, säger Lars-Erik Ekström.
Närmast måste man anskaffa utrustning för slamsugning för att kunna undersöka lasten. Det är en kostsam historia som föreningen först måste söka sponsorer för.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!