Mastvrak placerar sig på topplista
Mastvraket utanför Oxelösund är utsett till ett av Östersjöns mest intressanta vrak. Mastvraket är extremt välbevarat, förklarar Andreas Olsson, chef på Statens maritima museer.
Men det var så sent som i våras som Mastvraket kunde identifieras.
Torleif Nilsson fick söka otaliga timmar i arkiv och via pusslande, dateringar, förfrågningar och samtal kunde han komma fram till att det vrak som ligger i skärgården utanför Oxelösund heter Fem Vänner och sjönk 1714.
Fartyget var på väg från Holland till Nyköping och det gick till botten eftersom det inte fick lotshjälp genom skärgården.
Fartyget står på botten som det sjönk. Orört med masten intakt och bara tio meter under havsytan.
Tanken fascinerar att man via Mastvraket kan förflytta sig till Karl XIIs tid. Ögonblicket när fartyget sjönk är fruset. Porslin ja, allt finns kvar, säger Torleif Nilsson.
Men riktigt så är det inte.
Vrakplundrare har besökt fartyget och fem föremål saknas och de tror inte Torleif Nilsson är långt borta. Han önskar att föremålen återlämnas till polisen för att sedan kunna ställas ut på museum.
Torleif Nilsson önskar för övrigt att hela fartyget, som en replik eller större modell, inklusive föremål kan ställas ut på museum.
Att lyfta fartyget låter sig inte göras hur som helst och fyller förmodligen ingen funktion eftersom skrovet är sprött och slitet.
Han är stolt över att Mastvraket tillhör ett av Östersjöns 100 mest värdefulla lämningar.
Efter en två år lång kartläggning under ledning av Statens maritima museer har samtliga nio stater kring Östersjön enats om de 100 mest betydelsefulla lämningarna.
Listan domineras av skeppsvrak men här finns också till exempel försvarsanläggningar, översvämmade boplatser, pålspärrar och finns runt hela Östersjön. Lämningarna varierar i ålder från stenåldern till 1900-talet.
Avsikten med listan är att ge exempel på vilka kulturhistoriska skatter som finns i Östersjön. Lyfta fram de historiska skatterna och inte minst förbättra möjligheterna att skydda kulturarvet, förklarar Andreas Olsson, chef för Arkeologienheten på statens Statens maritima museer.
Vi måste berätta vad som är värdefullt. Mastvraket är ett extremt välbevarat 1700-tals fartyg och ett väldigt värdefullt
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!