Mastvrakets öde i fokus på kulturdag
Den sörmländska kusten har en lång tradition av sjöfart. I helgen uppmärksammas många av de gamla kulturmiljöerna i och med Kulturhusens dag. Ett av de mer spännande inslagen är historien om Mastvraket
Vad är det för fartyg? Vart var det på väg, och var kom det ifrån? Vad finns egentligen där nere i djupet?
Dykningar har givit några ledtrådar och en teori som känns hyfsat trolig är att fartyget är från 1714, och på sin väg från Holland till Nyköping förliste i Oxelö skärgård.
Dateringen har gjorts med hjälp av föremål som har hittats under dykningar. Så sent som i maj överlämnades några av föremålen till Sörmlands Museum. På söndag finns det chans att titta på de föremålen och höra medlemmar från Föreningen Mastvraket berätta om det förlista skeppet och hur långt man har kommit i forskningen kring dess ursprung.
Egentligen vet vi inte vad båten har för ursprung, men vi fortsätter vår forskning för att få reda på det.
Vi har bland annat varit i Uppsala och tittat i riksarkivet för att se om vi kunde hitta någon förlisning som matchade vraket i Örsbaken, säger Lennart Ekholm, kassör i Föreningen Mastvraket.
En akterspegel som ligger i gyttjan på havets botten skulle kunna ge svar om skeppets ursprung, men pengar till att ta upp den har ännu inte uppbringats.
Den modell av skeppet som det ser ut på havets botten kommer också att finnas till beskådning.
Evenemanget är en del av Kulturhusens dag, som firas över hela Sverige.
Kulturhusens dag är ett europeiskt arrangemang och i år är temat sjöfartsmiljöer, vilket väl kommer väl tillpass i en trakt där sjöfarten är stark. Även om varv har lagts ner och hamnar har flyttat finns fortfarande många kulturmiljöer kvar som speglar sjöfartens historia. Dessa öppnas upp för gratis besök och guidningar på söndag. Flest ställen att besöka finns det i Oxelösund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!