Uttrycket "Många järn i elden" är ingen underdrift när det handlar om Gåsingetjejen Linda Andersson. Att inte göra något alls finns nämligen inte på hennes karta.
– Jag får ofta höra att jag borde vara egenföretagare, men det behövs entreprenörer i kommunen också, säger hon.
Sedan februari ansvarar Linda för verksamheten Slussen som i grunden är en arbetsmarknadsåtgärd för långtidsarbetslösa. Verksamheten står på flera ben där insamling och försäljning av möbler och husgeråd är en del, och diverse tjänster som röjningsarbeten, målning av staket och parkarbeten en annan del.
Syftet är att skapa meningsfulla arbetsuppgifter för personer som varit arbetslösa i 90 dagar eller mer och målet är att så småningom slussa ut personerna i arbetslivet och ge tingen ett nytt hem.
När Linda Andersson inte arbetar på Slussen, utreder hon dödsbon som saknar medel för att bekosta den dödes begravning. Inget dödsbo är det andra likt. Men för Linda är det viktigaste att alla inblandade får ett schyst bemötande och att den avlidne får ett värdigt slut.
– Det är sorgligt att alla inte har råd att bekosta en begravning. Som dödsboutredare undersöker jag vad det finns för inkomster i själva dödsboet, värderar om det finns något i kvarlåtenskaperna som går att sälja för att få in pengar till begravningen eller om det finns bortglömda försäkringar som kan täcka kostnaderna. Det brukar finnas dödsbodelägare som till sist kan hjälpa till med begravningskostnaderna. Annars hjälper kommunen till, berättar hon.
Linda är uppvuxen på en gård i Björnlunda och bor numera på en egen gård i Gåsinge tillsammans med maken Per Arne. Där driver de ekologiskt jordbruk, som för närvarande är utarrenderat.
Att mat är ett viktigt inslag i Lindas liv går inte att ta miste på. Hon är bland annat medlem i matkooperativet L'agora som i dag har cirka 30 medlemmar från Gnesta och Järna. Medlemmarna träffas regelbundet och ger föreläsningar om allt från parmesanosttillverkning och olivoljeframställning till korvframställning. Målet är att öppna en butik med högkvalitativa matvaror. I egenskap av jägare har Linda hållit föredrag om hängmörning för kooperativet och passar under intervjun på att förklara hur man själv kan möra sitt kött hemma.
– Det mesta kött man köper i butik kan man själv möra hemma, men man måste ha koll på vad producenten har gjort med köttet innan. När det handlar om mörning gäller det ha koll på dygnsgrader. 80 dygnsgrader är optimalt. Är det 20 grader varmt räcker det med att köttet hänger i fyra dygn. Är det tio grader där köttet ska det hänga är det åtta dygn som gäller, och så vidare. Det finns speciella mörningstimers som håller koll på tiden. Optimalt är att möra köttet 130 procent. Då är det som att skära i smör, förklarar hon.
Själv föredrar Linda att äta kronhjortskött men har ännu inte fällt någon hjort. Däremot har det blivit några vildsvin, rådjur och fågel.
Vid sidan av jobb och fritid är Linda även övervakare för personer inom frivården. Och hon anlitas även då och då som auktionsutropare.
– Det måste hända saker hela tiden, annars tröttnar jag, säger hon glatt.