Maten är en omedveten miljöbov
Ekologisk mat och miljövänliga livsmedel fick genomslagskraft på 80-talet. Men det finns fortfarande väldigt många som inte vet hur stor inverkan livsmedlen har på miljön.
Det finns två saker som gör maten till en stor miljöbov. Dels hur den produceras och dels hur den transporteras.
Produktion av livsmedel kan ske med konstgödsel och bekämpningsmedel. Det skadar jordskorpan.
Maten är väldigt energikrävande och det tar på jordskorpan, säger Karl-Axel Reimer.
Att köpa närproducerad ekologisk mat är ett steg närmare en friskare miljö. Transporterna av mat är nämligen en betydande orsak till varför klimatet har förändrats.
Trafiken står för en fjärdedel av koldioxidutsläppen från de fossila bränslena.
Lastbilar står för sju procent av de svenska växthusgasutsläppen.
Långa lastbilsresor och flygtransporter från andra sidan jordklotet skadar mer än man kan ana.
Även om livsmedlen är ekologiska så betyder inte det att transporterna är särskilt miljövänliga.
Enligt hortonomen Carin Enfors på Ekocentrum är det omöjligt att generellt säga vilken den värsta miljöboven är av produktionen och transporterna.
Det beror helt på vad det är som produceras och hur. Sen är ju transporterna olika, säger hon.
Carin Enfors säger att hälften av allt kött importeras. En starkt växande leverantör är Brasilien.
Det är stor miljöpåverkan då de skövlar sin regnskog för att få fram nya betesfält till djuren, den koldioxid som frigörs är mycket större än från kolgruvorna i öst, säger Enfors. Dessutom odlar de upp stäpperna i en sådan omfattning att den unika naturtypen håller på att försvinna.
Att helt sluta importera livsmedel tror inte Enfors på. Däremot kan man anpassa sina inköp till säsong.
Man kan på vintern välja svenska rotfrukter istället för sallad, säger hon.
Krav grundades 1985 då fler och fler började med ekologisk produktion.
Under första hälften av 90-talet var det många som valde det miljövänligare alternativet. Sen mattades intresset något och försäljningsökningen var sval.
Försäljningen av ekologiska varor har de senaste åren ökat starkt igen.
Enligt Svensk Handel så handlar svenskarna livsmedel för mer pengar nu, men de köper inte fler varor. En förklaring till att vi handlar för större summor är att snabbmaten blivit mer populär. En annan anledning är att fler väljer den dyrare, men ekologiska maten.
Det är ett bra steg i rätt riktning, säger Karl-Axel Reimer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!