Matlagning även ett svar på e-handel

När e-handeln växer måste handeln pröva nya grepp för att få människor att stanna i butikerna. För just dagligvaruhandeln kan tillagad mat vara ett sätt, tror Ica-handlare Conny Holmström.

– Kunderna ska bli inspirerade av att vara i butiken, säger Ica-handlare Conny Holmström.

– Kunderna ska bli inspirerade av att vara i butiken, säger Ica-handlare Conny Holmström.

Foto:

Övrigt2018-11-10 10:35

Enligt en färsk rapport från Handels utredningsinstitut står köpcentrum och handelsområden inför stora utmaningar de närmaste åren.

Den snabbt växande e-handeln riskerar att leda till riktigt tuffa tider för detaljhandeln, och att butiker tvingas slå igen. Resultatet blir i värsta fall tomma lokaler i köpcentrumen. I bästa fall fylls de med annat innehåll, som kultur och nöjen.

För dagligvaruhandeln (exempelvis matbutiker) är utmaningen inte lika stor som för detaljhandeln (exempelvis klädbutiker). Men trenden – att allt fler köper sina varor via nätet – förändrar även förutsättningarna för matbutiker.

Det förändrade köpmönstret gör att butiken måste bli något mer än en plats där kunderna handlar.

– Kunderna ska bli inspirerade av att vara i butiken. När vi börjar med egen matlagning kan de till exempel inspireras av våra rätter och tänka att de vill pröva att tillaga samma rätt själva, säger Conny Holmström.

Tuffa tider för köpcentrum

Försäljningen vid landets köpcentrum steg förra året, med 0,5 procent, står det i rapporten från Handelns utredningsinstitut (HUI).

I rapporten beskriver HUI två scenarier över hur e-handeln kommer att påverka köpcentrumen.

I det ena fortsätter köpcentrumens försäljning att växa fram till 2022, för att därefter backa. I det andra scenariot börjar köpcentrumens försäljning vika redan 2021.

I rapporten beskriver även utvecklingen för handelsområden (påminner om ett köpcentrum men butikerna är separerade från varandra). Även handelsområden har en utmaning men den är inte lika tuff som för köpcentrumen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!