Matsamtal på Träffen i Nyköping – inte utan kontroverser: "Veganer mot köttätare"

Över hundra deltagare samlades på Träffen för årets största matsamtal i Nyköping. Och stämningen var på topp.

Över hundra personer kom till Gastronomiskt forum som hölls på Träffen under onsdagen och torsdagen. Och Sörmland placerade sig i topp på landets gastronomiska karta genom att vinna tävlingen Matverk 2018.

Över hundra personer kom till Gastronomiskt forum som hölls på Träffen under onsdagen och torsdagen. Och Sörmland placerade sig i topp på landets gastronomiska karta genom att vinna tävlingen Matverk 2018.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-04-09 07:00

I två dagar har Gastronomiskt forum hållits på Träffen för sjätte året i rad. Här möttes bönder, kockar, fiskare, kryddodlare, politiker och livsmedelshandlare på samma plats för att prata om mat. Temat i år var det goda skiftet.

– Maten är så otroligt viktig del för att ställa om till en bättre värld, säger Ingmarie Wass, kommunikatör på Gastronomiska samtal.

– Då måste vi se nya saker på tallriken, vi måste skaffa oss nya vanor och producera maten på nya sätt.

På torsdagen kom särskilt inbjudna politiker till Träffen och de fick svara på frågor om just detta. Frågor som deltagarna hade sammanställt gemensamt i tidigare samtal och diskussioner.

Gastronomiska samtal är en ideell förening som grundades 2012 och vars huvuduppgift är att en gång om året ordna Gastronomiskt forum. Hittills har det hållits på Träffen i Nyköping. Kändiskocken och krögaren Mathias Dahlgren har varit med från början och i år kom även fem av hans anställda kockar till Nyköping. De stod för maten och fick hjälp av elever från bland annat restaurangskolan Nyköpings strand.

Stämningen beskriver Ingmarie Wass som euforisk med ständiga samtal över olika maträtter, men mötet var inte utan kontroverser.

– Vi har ätit gott hela tiden och vi har haft ett ljuvligt surr här av människor som pratar och bråkar lite också, säger Ingmare Wass.

– Det är veganer mot köttätare, kanske har de samma mål, men hur ska de kunna prata ihop?

En annan fråga som diskuterades var certifiering och olika märkningar av mat. Vilken funktion fyller de om det går inflation i olika märkningar?

Det finns planer på ett sjunde gastronomiskt forum, men det är inte klart än om det blir på Träffen i Nyköping.

Rödbetssoda från Sörmland bäst i landet

Sörmland placerade sig i topp på landets gastronomiska karta på torsdagen när länet vann tävlingen Matverk 2018.

Det var Kwass bar och råkök (numera nedlagt) från Eskilstuna som vann tävlingen om det mest innovativa matverket med sin soda med rödbeta och nässla. Drygt 700 nya produkter har sett dagens ljus på Träffen. I år syntes även musseltapas, havtornsketchup och druvöl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om