Med konsten som en tråd genom livet
Efter femtio år i branschen finns det en hel del att visa upp. Det har textilkonstnären Birgitta Hagnell-Lindén tagit fasta på, och visar därför sina alster på Strömmen i Gnesta.
Där samsas vävar i rölakan och rya med screentryck, broderi och skisser från hennes utbildning på Konstfack i Stockholm. Det är som en hel kartläggning av hennes liv från 18 då hon började utbildningen till i dag, 73 år gammal.
Hon är uppvuxen i Halmstad med flyttade för att utbilda sig. Valet stod mellan keramik och textil.
Jag valde textil ur ren överlevnadssynpunkt. Det kändes mer säkert.
Och det var en bra tid att komma ut. Hantverket blomstrade och hon fick snabbt anställning vid Örebro läns Hemslöjd. Där var hon kvar några år, men har sedan 1956 frilansat.
Hon har kunnat arbeta med sin textilkonst hela livet, med stora beställningar varje år. De flesta till kyrkor eller offentliga lokaler. Hon har haft en trivsam, men bitvis slitig tillvaro.
Det är en kamp att få ett erkännande. Textil räknas inte alltid som konst. Det är bara en traditionell kvinnosyssla, inget märkvärdigt. Men om en det kommer en manlig textilkonstnär, då ska du se att han snart blir höjd till skyarna, säger Birgitta Hagnell-Lindén.
Inspirationen till hennes konst kommer från naturen. Uppvuxen med havet runt knuten och bosatt i Ullsta utanför Gnesta, där två sjöar möts, det gör sitt till. Att maken är agronom bidrar också.
Havet har också fått en naturlig del i hennes rya Fetknopp. Där har hon vävt in fiskenät blandad med garnet.
Förr i tiden när näten var utslitna använde man dem till att göra mattor. Jag blandade fiskenäten med garn i lin och bomull.
Det är spännande att få en inblick i Birgitta Hagnell-Lindéns yrkesverksamma liv, och att få ta del av processen från skiss till färdigt verk. Förhoppningsvis blir det några verk till innan hon lägger av.
Ja jag kommer att hålla på så länge jag orkar. Det här är det rätta för mig, säger Birgitta Hagnell-Lindén entusiastiskt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!