Med rättigheter följer skyldigheter

Statsminister Fredrik Reinfeldt ­deklarerar att uppgörelsen med ­Miljöpartiet ska säkra en migrations­politik som kännetecknas av ”humanitet och ­ordning”. Båda är nyckelord. Utan ordning ­riskerar det humana att fördelas på måfå.

Övrigt2011-03-04 05:00

Regeringen och Miljöpartiet har omfamnat varandra för att säkra en generös och humanitär migrationspolitik. Det är en värdefull politisk markering för resten av mandatperioden. Det säkrar goda förutsättningar för arbetskraftsinvandring. Det ger hopp om att asyl- och flyktingpolitiken ska kunna hanteras i en rättvis och medmänsklig anda.
Framför allt är det Moderaterna som har närmat sig övriga Allianspartier och Miljöpartiet för att kunna komma överens. Ordningen där Socialdemokraterna och Moderaterna höll ihop i migrationsfrågor är därmed bruten. Det är historiskt i sig.
Men allt är inte enkelt eller givet. En del av överenskommelsen berör rättigheter för papperslösa. För välfärdssamhället är detta en komplicerad fråga.
Ta exempelvis rätten till planerad vård, sådant som inte är akut. Redan i dag satsar regeringen stimulansmiljarder på att korta vårdapparatens tunga kötider. Köerna försvagar välfärden, urholkar dess kärna. Skattebetalarna ska ha rätt till vård hellre än rätt till väntetid.
Välfärdssamhället är byggt på principen om prestation och motprestation – nutida, dåtida eller framtida. Den som vistas illegalt i landet betalar ingen skatt, kan inte ta ett lagligt jobb och får heller aldrig chansen att göra det. Rent principiellt är tillgången till välfärdssystemen allt annat än given.
När de fem partierna nu utlovar en politik byggd på humanitet och ordning, måste dessa ord gå hand i hand. Det är avgörande.
En rimlig ordning börjar alltså inte med rätt till vård eller skola, utan i en rättssäker prövning för rätten att vistas och verka i landet, för att man därefter kunna delta i välfärdssystemen och den öppna samhällsekonomin. Det är grundförutsättningen för en migrationspolitik som uppmuntrar och underlättar rörlighet över gränser.
Sverige ska vara ett öppet land. Människor som vill komma hit för att arbeta ska kunna göra det. Det får gärna vara lättare än i dag. Den som har skyddsbehov ska få skydd och den som ges uppehållstillstånd ska kunna få stöd på vägen mot egen försörjning.
För att alla ska få en öppen och likvärdig chans, behöver spelreglerna vara lika för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om