Medan kameran rullar

Övrigt2013-01-29 05:00

Hur nära kan någon få gå? Tv-program med dokumentärt innehåll från vårdens vardag finns i flera former i flera kanaler.

Landstinget Sörmland JO-anmäls nu tillsammans med elva andra landsting för att de har skrivit avtal med tv-bolag. Organisationen Centrum för rättvisa anser att avtalen bryter mot sekretesslagstiftningen och Europakonventionen om skydd för privat- och familjeliv (DN 28/1). Människor i utsatta situationer riskerar att exponeras mot sin vilja, liksom känsliga patientuppgifter. För Sörmlands del handlar JO-anmälan om ett avtal med Titan Television AB, tecknat i april 2011.

Innan vi fastnar i hu så hemskt-tänkandet är det rimligt att lyfta fram värdet av den skattefinansierade vårdens tillgänglighet och öppenhet. I vågskålen ligger å ena sidan patienters och anställdas rätt till integritet. I den andra finns den lika viktiga rättigheten för en patient eller anhörig att kunna dokumentera händelser i livet – allt från barnafödsel till farfars sjuksäng eller en nygipsad fotled.

Svaret på frågan hur nära någon kamera får gå bör alltså vara att det är upp till individen, i samråd med vårdgivaren. Kravet på de inblandades samtycke måste vara tydligt, främst patientens men även vårdpersonalens. Tv-avtal ska respektera gällande lagstiftning. Ingen ska behöva känna sig tvungen att tacka ja under pågående dramatiska och/eller traumatiska händelser.

Många sjukhus och landsting frestas nuförtiden av ett tänkbart totalförbud mot fotografering och inspelning i vårdmiljöer, med hänsyn till patientsekretess och de anställdas integritet. Sörmland har hittills klokt nog avstått. Att göra sjukhus till fotograferingsfria fort är ingen bra ordning. Den som exempelvis anser sig få en undermålig behandling ska inte riskera böter för att kunna dokumentera händelser och nyckelsituationer i vårdmiljön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om