Medeltida mynt funnet vid gamla Trosa stad

Det blev napp direkt. Ett 14 00-talsmynt kom i dagen när utforskningen av Trosa medeltida stad inleddes på måndagen.

Övrigt2002-05-06 23:39
Väldigt lite är känt om Trosa medeltida stad. Att en samling hus har legat på åkern nedanför Trosalands kyrka säger ingen emot. Men mycket längre än så sträcker sig inte kunskapen om den gamla staden. Det vill Trosabon Bertil Ohlberger nu råda bot på. Han är doktorand på arkeologiska institutionen vid Stockholms universitet och som en del i avhandlingsarbetet startade på måndagen undersökningen av ängen vid kyrkan.
Jag vill förklara stadens funktion. Vilka var människorna som bodde här, vad levde de av och hur kom det sig att staden anlades? Det finns alltid historiska orsaker till att en stad uppstår, säger Bertil Ohlberger.
Han visar i olika riktningar och berättar att det runt den medeltida staden finns en mängd historiska lämningar. Bland annat gravfält och runstenar, där en är daterad till 4 00 talet.
Hela miljön är packad av makt, säger han.
Under måndagen hade Bertil Ohlberger hjälp av två doktorandkollegor från Stockholm, Frédéric Elfver och Cecilia von Heijne. Beväpnade med metalldetektorer och spadar vandrade de fram och tillbaks över åkern. Redan efter någon timme blev det napp. Detektorn visade att ett silvermynt skulle finnas i jorden. Och mycket riktigt. Tjugo centimeter ned i myllan hittades ett halvt mynt.
Efter telefonkonsultation med forskningsgruppens professor, som enligt doktoranderna alltid vet bäst, visade sig fyndet vara en sterling. Ett mynt som Erik av Pommern lät prägla. Just fyndmyntet är tillverkat någongång mellan 14 05 och 14 20. Att hitta en sterling tillhör inte vanligheten. I hela mälardalen finns tidigare endast tio kända fynd.
Det är jättekul, en riktig motivationshöjare, säger Frédéric Elfver.
Nu var det visserligen inte han som hittade myntet. Det gjorde Cecilia von Heijne som var lyckosam under förmiddagen. Knappar, ytterligare ett mynt, en silversked och rester av metallhantverk var fynd hon fick upp. Frédéric Elfver gjorde upptäckter som han kort och gott kallade saker. Bland annat obestämbara bronsföremål.
Än så länge grävs det ingenting på åkern. Men det kan ändras.
Hittar vi stora spår av kulturell aktivitet kan vi ansöka om att få öppna ett schakt, säger Bertil Ohlberger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om