Medicinrester i naturen ett okänt miljöhot
En huvudvärkstablett eller penicillintablett som vi stoppar i oss går vidare genom kroppen och hamnar i urinen, som sedan leds till reningsverket. Därefter kommer resterna ut i Mellanfjärden och Östersjön.
I framtiden finns det kanske ett sätt att ta hand om dem, säger Eric Lindström, biträdande chef för tekniska divisionen på Nyköpings kommun.
Prover som tagits på utgående, renat avloppsvatten från Brandholmens reningsverk visar att det innehåller rester av mediciner. Både antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel och hormoner kunde spåras. Provtagningen ingår i en stor nationell screening, som visade att medicinrester kunde hittas vid alla reningsverk där prover togs.
När hormoner kommer ut i vattendrag har man sett att fiskar påverkas, fortplantningen störs eftersom hannarna blir feminiserade, säger Mikael Remberger, miljökemist på IVL Svenska miljöinstitutet AB.
Undersökningen visade också att läkemedelsrester kunde hittas i lakvattnet på Björshults deponi, vilka troligen kommer från det slam som deponeras på tippen.
Resultaten ger bara en ögonblicksbild, en annan dag kan ge andra resultat, men det ger en bild av att läkemedel kommer ut i miljön, säger Mikael Remberger.
Vi vet att det spolades ut en hel del mediciner förr, men jag tror många lämnar tillbaka sina överblivna mediciner till Apoteket efter alla kampanjer. Men resten går ju genom kroppen, säger Eric Lindström.
Det är känt sedan flera år att hormoner har effekt på fiskar. Vilka effekter övriga läkemedel har i naturen vet man mycket lite om. När det gäller antibiotika finns en rädsla för att det ska bildas resistenta bakterier i miljön.
Man har hittat låga halter av antiinflammatoriska medecinrester i ytvattnet i Mellanfjärden. Jämfört med andra halter är det här inte alarmerande, men kunskapen om de här föroreningarnas effekter i miljön är inte så stor. Att man hittat dem visar att de är så pass stabila att de finns i naturen även efter reningsverket, säger Mikael Remberger.
Undersökningen har initierats av Naturvårdsverket för att se hur vanliga olika kemikalier är i miljön. Slamprov från reningsverket och från sediment i Mellanfjärden analyserades också på tennorganiska föreningar, som hittades i låga halter.
Det tyder på ett läckage från plaster och andra varor omkring oss, säger John Sternbeck, miljökemist på WSP Environmental.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!