Medlemmar - icke närvarande

Alla partier brottas med det faktum att partimedlemskap inte längre lockar breda grupper medborgare. Inte minst är det en omställning för forna folkrörelse­partier som Socialdemokraterna och ­Centerpartiet. Men ur samma synvinkel ska Miljöpartiets utspel (DN 29/10) om att bygga sin politik på 250 000 tillfrågade svenskar, betraktas.

Övrigt2011-11-02 05:00

Ingen vet riktigt hur man får många att känna sig nära ett parti utan att vara medlemmar. I slutänden handlar det ändå om att ha ett så smart anpassat, spetsigt och attraktivt budskap som möjligt för att nå väljarna. Därför är politiken full av testballonger.Statsvetaren Svend Dahl varnar för att avståndet mellan partier och väljare ökar med de fallande medlemstalen, att partipolitiken karriäriseras i allt växande utsträckning (DN 28/10). Så verkar det vara.
Partier med något smalare struktur har haft det lättare att anpassa sig. Miljöpartiet har haft medvind de senaste åren precis som Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det de har gemensamt är att partierna har hyvlat av gamla kanter för att locka in fler under fanorna. De mest radikala rösterna har tonats ned eller försvunnit.
Det är under lång tid de vassaste kampanjorganisationerna som vunnit val, inte de största medlemstalen. Lejonparten av politiken trängs i mitten av den traditionella höger-vänsterskalan. Andra perspektiv som exempelvis auktoritärt eller frihetligt har fått mer utrymme, läs Piratpartiet, men aldrig nått fullt genomslag.
Väljarna är mer rörliga än tidigare, de traditionella väljargrupperna smalare.
LO-medlemmen är inte en given sosse. Företagaren är ingen given moderat. Miljöpartisten är inte nödvändigtvis en gröna vågare och centerpartisten behöver inte ha någon koppling till de gröna näringarna. Väljaren agerar mer individuellt än förr.
Kampanjorganisation slår allt oftare gräsrotsrörelse i den traditionella bemärkelsen. Men detta är mer ett bekymmer för det traditionella inom partipolitiken än ett orosmoln för demokratin.
För partier kommer aldrig att vara huggna i sten, bara mer eller mindre förändringsbenägna. Om väljarna inte känner sig hemma kommer alternativ att växa fram. Med eller utan opinionsmätningar som rättesnöre för politiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om