Totalt satsas 480 miljoner kronor på att stärka företagarnas trygghet i de sociala försäkringssystemen. Den dyraste reformen är dock inte riktad till personen företagaren; det är i stället ett högkostnadsskydd ska stötta företag som drabbas av hög korttidsfrånvaro.
Men en väsentlig förändring för nyföretagaren är exempelvis att ett ”uppbyggnadsskede” definieras i både sjuk- och föräldraförsäkringen. Under två inledande år får den nya företagaren rätt till en SGI, beräkning av den sjukpenninggrundande inkomsten, motsvarande vad en anställd skulle ha. Tryggheten ökar för den som startar eget och risken minskas något.
Företagare ska inte heller längre diskrimineras i beräkningen av föräldrapenning jämfört med den som är anställda. Ersättningen ska beräknas på samma sätt. En utredning ska dessutom se till att företagaren, precis som den som är anställd, ska kunna få havandeskapspenning med hänvisning till risker i arbetsmiljön.
Höstbudgeten har portionerats ut i form av pengastinna satsningar på nyckelområden som arbetslöshetsbekämpning, stöd till kommuner och landsting, till rättsväsende och polis, och så vidare. Sverige behöver fler företag, fler växande företag för att det ska kunna bli fler jobb och färre i arbetslöshet och utanförskap. Näringslivets önskelista till regeringen är lång – men hittills är det andra röststarka intressegrupper som har fått företräde till statskassan.
Att hoppas på förändringar i Las är lönlöst, det går Moderaterna aldrig med på. Möjligen kan regeringen förmå att göra något vad gäller arbetsgivaravgifterna.
Det är dock inte läge att hoppas på några stordåd. Men landets småföretagare är garanterat nyfikna på om egenavgifterna kommer att sänkas med fem procentenheter för den som driver enskild firma, vilket näringsminister Maud Olofsson antydde tidigare i veckan.
Mer av rättvisa för företagaren
I socialförsäkringssystemen har det länge varit skillnad på folk och folk, eller rättare sagt, mellan den som är anställd och den som driver eget. Det är företagaren som har missgynnats. Nu tar regeringen ett nödvändigt grepp för att företagare och anställda ska ha likvärdiga förutsättningar i såväl sjuk-, föräldra- som arbetslöshetsförsäkringen.För Alliansen är det en fråga om politisk trovärdighet. Ämnet var på tapeten i valrörelsen – och det är hög tid att regeringen visar upp resultat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!