Det känns lite oväntat att skolkockarna lyfter fram just ekonomin som ett skäl till att skolmaten faktiskt bör lagas i anslutning till varje enskild skola. Förespråkarna till centralisering brukar ju ofta lyfta fram att storköken är rationella och därmed billigare.
Men de tankarna köper inte Kerstin Carlsson på Ålbergaskolan.
– För det första lagar vi sällan för mycket mat här. Och den mat som trots allt blir över tar vi hand om. Det är omöjligt för ett storkök som ligger en bra bit från den enskilda skolan att ta hand om rester. I stället åker de i soporna, säger hon.
Kerstin Carlsson och kollegan Anette Larsson tycker att kommunens planer på att återföra tillagningen av skolmåltiderna till de enskilda skolorna är helt rätt tänkt. Systemet med storkök borde aldrig ha prövats, anser de.
– Förutom att det är resurseffektivt att arbeta som vi i Ålberga, betyder det mycket för eleverna att maten lagas på plats. De känner dofterna och får bättre aptit. Och tillsammans med eleverna kan vi komma överens om bra matsäckar när de ska på utflykter. Det blir lite lustfyllt.
Två av eleverna, Fouzie Darkanzanli och Lexus Flink, tycker att Ålbergaskolans mat är jättegod.
– Allt är gott, men allra bäst är makaronerna, tycker Fouzie Darkanzanli.
– Jag har kusiner som börjat på en annan skola nu. De tycker om maten på den nya skolan också, men säger att maten var ännu bättre här, berättar Lexus Flink.