!Fordonsflottan är en central del av den svenska klimatutmaningen. Inte bara behöver den förnyas med nya fordon och äldre behöver bytas ut, en allt större andel måste puttra runt på annat än bensin. I Nyköping exempelvis rullar numera två nya biogasdrivna renhållningsfordon.
Det går förstås att uppmana bil-, lastbils- och bussköparna att tänka på vår gemensamma miljö och hoppas att allt fler tar chansen att köpa elbilar, biogasbilar och etanolfordon, att vi får mer förnyelsebart i tanken.
Regeringen kan skynda på utvecklingen. Ett sätt är att använda skattechocker så att fler inte har råd med bensinfordon. Sådana styrmedel är ganska effektiva, men att föra en politik som säger att bara rika ska få köra bil och att lastbilsföretagen måste lägga ned, är inte önskvärt. En klokare linje är att uppmuntra alternativa drivmedel.
Fossilfria drivmedel som kan tillverkas lokalt bidrar förstås också till jobb och tillväxt i närområdet. Men det avgörande är inte var det produceras, utan att det görs på ett hållbart sätt som gynnar klimat och miljö. En tredjedel av utsläppen av växthusgaser i Sverige står inrikes transporter för. Om fler resor skulle ske med fossilfria bränslen vore det en direkt klimatvinst.
Energiminister Anna-Karin Hatt har aviserat att regeringen ska lägga 280 nya miljoner ur höstbudgeten på att öka produktionen, förbättra distributionen och öka användningen av biogas. Detta ska räknas utöver de 60 miljoner som beslutats för 2013. Om vi vill se en hållbar utveckling som inte syftar till att slå ut vare sig privatbilism eller åkerinäring, är detta en konstruktiv satsning för framtiden.
Regeringen behöver på samma sätt se över möjligheterna att stärka utvecklingen för el- och etanolfordon. Dessutom behöver det bli mer av biogas och mindre av naturgas i det som i dag säljs som fordonsgas.