Centerledaren lyfter två problem i ett. Regeringen kan höja gränsen för att betala statlig skatt, exempelvis. Eller skrota värnskatten, en extra hög skatt på kompetens och kvalifikationer. Fast detta berör naturligtvis inte bara kvinnor i karriären. Det är ett direkt sätt att se till att spetsutbildning lönar sig.
Politiken kan också se till att öka konkurrensen om kompetensen inom yrkesområden som tidigare monopoliserats av offentlig sektor. En knivskarp lagstiftning mot lönediskriminering är också nödvändig.
Men ansvaret för lönesättning och löneutveckling ligger på arbetsmarknadens parter. Hon lovar att kalla dessa till regeringssamtal om Alliansen vinner valet. Vad det kan bli mer än skarpa förmaningar och kanhända hot om skärpt lagstiftning återstår att se.
Att kvinnor av någon anledning snittar lägre i lön än män för samma jobb, med samma kunskapsbas och erfarenhet, är oacceptabelt. Likväl sker det. Att snittlöner i branscher faller eller ökar mindre när andelen kvinnor blir större, är en annan beskrivning av samma problem.
Möjligen kan en del av problematiken elimineras i takt med utvecklingen. I dag är det de unga kvinnorna som presterar bäst i skolorna, de unga männen halkar efter.
Men utbildning är mer än lön och pengar. Utbildning har ett värde i sig själv, även om det inte automatiskt betalar några räkningar.
Vi lever i ett samhälle där vi kontinuerligt behöver uppvärdera och stimulera till utbildning och kompetensutvecklling. Man brukar tala om ett livslångt lärande. Det spelar ingen roll om man är 19 eller 43 – den som vill spetsa till sina kunskaper eller studera för att prova något nytt, bör få den chansen.
Alliansen har öppnat för lärlingsutbildningar och yrkeshögskolor, för att öppna nya vägar till utbildning än just den mellan gymnasium och högskola. Vilket är utmärkt. Men det man behöver fundera på under kommande mandatperiod är hur man kan säkra en gedigen brygga mellan yrkesutbildningarna och högre utbildning.
Lika lite som vi har råd med höga hinder för att människor ska komma in på arbetsmarknaden, har vi råd att försvåra för fortbildning och vidarestudier.
Mer kunskaper gör ett samhälle rikare
Hon talar inte i egen sak, Maud Olofsson, när hon i DN:s intervjuserie fokuserar på att högutbildade kvinnor har för låga löner. Själv har hon noll högskolepoäng.Men hon har rätt.Det är ett problem att utbildning betalar sig så pass lite som det gör. Det är ett problem att kvinnor med högskole- eller universitetsexamen tjänar sämre än vad män med samma kompetens gör.Ju bättre utbildning betalar sig, desto starkare är drivkrafterna att studera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!