Mera dystert än ystert i Perssons regering
I går kom den, samma dag som de borgerliga partierna presenterade sin skuggregering. Göran Perssons stil går igen.
I stället för att vara öppen och tydlig, som i dag är normen för samhälle och företag, tillämpar statsministern ett gammaldags ledarskap. Det kallas härskarteknik.
Utöver tre nya ansikten, alla pålitliga partiarbetare för att tillfredsställa rörelsen, var det inte mycket till programförklaring som lämnades. Om man dessutom blickar tillbaka på den regeringsförklaring som Persson avgav för bara några veckor sedan förstärks intrycket av en statsminister på defensiven.
Tre tunga departement får ny ledning. Ingen lär tvivla på att Pär Nuder i egenskap av ny finansminister, med sin rationella och känslokalla utstrålning, kommer att klara av att hålla de övriga departementen i schack.
Men det är inte säkert att beslutet att låta utbildningsminister Thomas Östros och näringsminister Leif Pagrotsky byta departement var en så klok idé.
Trots att Sverige i flera internationella rapporter får beröm för hög konkurrenskraft lyser investeringarna med sin frånvaro.
Det beror på att såväl utländska som inhemska företag har ett lågt förtroende för regeringen.
Frågan är om Östros med sin lillgamla ideologiska framtoning är rätt person att ändra på den bilden.
Däremot är det lätt att förstå att Pagrotsky, som har kört sitt förtroendekapital i botten efter folkomröstningen om
euron, får gå. Han kommer säkerligen att trivas bättre med filosofiska samtal i forskarvärlden än med näringslivets direktörer.
Efter en tung och svår tid för det socialdemokratiska partiet stärker Persson regeringen med två goda kommunikatörer, journalisten Jens Orback och Mona Sahlin som under mandatperioden har fört en undanskymd tillvaro på justitiedepartementet.
Med Sahlin som högsta chef på det nya miljö- och samhällsbyggardepartement hoppas Persson blåsa nytt liv i det gröna folkhemmet. Men att det blir så mycket mer än målande bilder är inte troligt då Mona Sahlin hittills inte har lyckats åstadkomma någonting konkret på sina departement.
Vi gör en omstart, sa Persson, och lät som om han hade fått en låsning i datorn. Man kan göra hur många omstarter som helst. Men utan ny programvara är det ändå samma gamla socialdemokratiska regering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!