Messing justerar tidsplan för Ostlänk
I juli sa infrastrukturminister Ulrica Messing att snabbjärnvägen Ostlänken ska börja byggas redan 2010. I början av oktober klargjorde Messing att den kan börja byggas 2010. Men under fredagens invigning av Skavsta flygplats nya terminal hette det att Ostlänken ska börja byggas senast 2012.
På plats som en av invigningstalarna fanns infrastrukturminister Ulrica Messing, som förutom att klippa band även fick svara på frågor om den kommande Ostlänken.
Vi har en planering för att Ostlänken kommer att börja byggas senast 2012 och vi väntar på att Banverket ska komma med förslag på järnvägsplan. När den är färdig vet vi mer exakt, sa Ulrica Messing.
Ett svar som kan antyda att det tidigare löftet om byggstart 2010 får en vidare inramning.
Ulrica Messing tror att en järnväg kan vara väldigt viktig för Skavstas del, men har inga nyheter att komma med när det gäller planeringen av Ostlänken och påskyndande av denna.
Vi kan inte säga något om var den börjar byggas eller när den är klar, vi har inget underlag gällande den exakta sträckningen eller vad den kommer att kosta än. Men vi ser att Ostlänken är viktig och vi har ambitionen att göra allt för att inte förhala processen på något sätt, säger Ulrica Messing.
Invigningstalare på Skavsta var även Keith Brooks, vd för TBI, majoritetsägare i Skavsta flygplats, och Sean Coyle, ansvarig för affärsutveckling inom Ryanair.
Keith Brooks passade på att skicka en hälsning till infrastrukturministern, som även är ansvarig för turismen i Sverige.
Han vill att hon ska påskynda Ostlänken eftersom det kan säkerställa snabba transporter till och från flygplatsen hjälpa till att locka än fler viktiga turister till Sverige.
Både Brooks och Coyle såg också fram emot ett möte med infrastrukturministern, bland annat för att få möjlighet att diskutera de nya säkerhetsavgifterna som regeringen vill införa för att täcka ökade säkerhetskostnader på de svenska flygplatserna. Frågan ska behandlas i riksdagen inom kort och i slutändan drabbar passagerarna i form av höjda biljettpriser.
Avgiften är en besvikelse, speciellt för oss utländska bolag som verkar och investerar
i Sverige. Vi skulle gärna vilja ha en dialog med regeringen innan det tas något beslut, säger Keith Brooks.
Men något möte mellan parterna blev inte av.
Messing är medveten om Ryanairs och TBI:s kritik, men tycker inte att den är mer berättigad än om den kom från något annat flygbolag eller någon annan flygplats.
Den avgiften gäller alla flygbolag på samtliga flygplatser. Vi arbetar för starkare säkerhetsdirektiv och vi har varit måna om att det ska vara
rättvist över hela landet, var man än flyger, säger Ulrica Messing.
Vi måste kunna finansiera säkerheten och det är jag övertygad om att vi har ett folkligt stöd för.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!