#metoo: Sextrakasserier – vardag för krogpersonal

"Snygg stjärt", "snygga bröst", "hora". Restaurangchef Linda Gotowiec har hört det mesta – och tyvärr vant sig vid grova påhopp från gäster. Hon hoppas att den pågående debatten kring sexuella trakasserier ska få folk att tänka till.

Övrigt2017-10-18 21:15

#metoo-kampanjen har fått en enorm spridning i sociala medier på väldigt kort tid. Under hashtaggen #metoo delger kvinnor sina erfarenheter av sexuella trakasserier som de utsatts för – från fullbordade våldtäkter till grova verbala kränkningar.

Enligt en färsk opinionsundersökning som Demoskop har gjort för Expressen så är det vanligast att kvinnor drabbas av övergrepp eller trakasserier på krogen. För Linda Gotowiec, restaurangchef på O´learys i Nyköping, är verbala sexpåhopp från manliga gäster väldigt vanligt förekommande.

– Det sker ofta, väldigt ofta. Jag har blivit van vid det och försöker att inte lägga någon energi på det. Jag har jobbat på flera restauranger här i stan och det är samma sak överallt, säger hon.

"Det är bra att debatten lyfts, inte minst hur det ser ut på arbetsplatser."

De sexuella påhoppen kommer i huvudsak från gäster, oftast på fyllan, men i något enstaka fall har de även varit riktade från kollegor.

– Jag vill verkligen inte dra alla över en kam, men det är män i varierande åldrar. Det kan handla om att gäster viskar till mig att jag har snygga bröst eller snygg stjärt eller att de säger saker helt öppet. En gäst frågade vår hovmästare efter "servitrisen, hon med stora pattar" och pekade på mig, tydligt så att jag hörde.

Linda har närmare sju års erfarenhet från krogbranschen och trivs väldigt bra med jobbet. Något som gör att hon ändå kan bortse från avigsidorna. Hon har varit förskonad från fysiska angrepp och aldrig känt ett behov av att polisanmäla efter en incident.

– Nej, jag har inte upplevt att det har varit så farligt. Oftast har jag lagt händelserna bakom mig när jag kommer hem, för det är så pass vanligt. Jag är ganska hårdhudad men hade jag mått dåligt så hade jag kanske gjort något åt saken, säger Linda och tillägger:

– Jag har skitkul på jobbet, men om jag jobbar som bartender och ler mot dig så är det inte för att jag flörtar utan för att jag är professionell.

"Det sker ofta, väldigt ofta."

Linda och flera av hennes kvinnliga vänner har delat inlägg med hashtaggen #metoo. Men det var först efter att en kollega i krogbranschen uppmärksammat övergreppen som Linda insåg att hon själv varit utsatt.

– Eftersom jag är så van så tror jag inte att jag hade reflekterat så mycket kring det. Jag tycker att det är bra att uppmärksamma att sexuella trakasserier inte nödvändigtvis behöver vara grova fysiska påhopp, utan att det också handlar om "smågrejer", som att någon lägger armen där man inte vill eller kommer med kommentarer.

Tror du att den här uppmärksamheten kommer att leda till någon förändring?

– Jag vet inte... Oftast är det ju så att alla hakar på i sociala medier och sedan glöms det bort. Men det är bra att debatten lyfts, inte minst hur det ser ut på arbetsplatser. Jag hoppas verkligen att det genererar någon förändring.

Sexualbrott och våldtäkt

Sexualbrott innefattar ett brett spektrum av brott – allt ifrån koppleri och sexuellt ofredande till våldtäkt.

Under 2016 anmäldes 20 300 sexualbrott och 1190 av anmälningarna slutade med fällande dom i tingsrätt eller strafföreläggande. Det är en ökning med totalt 28 beslut, två procent, jämfört med 2015.

Av alla polisanmälningarna rubricerades 6 720 som våldtäkt. Anmälda våldtäkterna har ökat med 41 procent under den senaste tioårsperioden 2007–2016. Antalet anmälda våldtäkter de senaste fem åren ligger mellan 5900 och 6700. 11 procent av de anmälda våldtäkterna klaras upp 2016.

Totalt anmäldes 10 600 brott om sexuellt ofredande 2016, vilket är en ökning med 21 procent i jämförelse med året innan.

Betydligt fler kvinnor än män har blivit utsatta för sexualbrott, 3 procent av kvinnorna och 0,4 procent av männen uppger att de blev utsatta under 2015. Källa: Brottsförebyggande rådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om