Miljongåva kan gå till andra partier

Partiet Vård för pengarna vill ge en miljon av partistödet till landstinget. Landets ledande experter har aldrig hört talas om något liknande och anser att landstingsstyrelsen bör fatta beslut om att motta gåvan. Det kan i sin tur innebära att Vård för pengarnas miljon kan fördelas till övriga partier.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-10-25 20:00

Låt oss bena ut det hela. Landstinget delar i år ut tio miljoner kronor av skattebetalarnas pengar till partierna i partistöd. Det gör man efter ett strikt reglemente, som politikerna beslutat om.

Partistödet ska bland annat gå till medlemsmöten, val- och partimöten, utbildningar, trycksaker, IT-stöd. Några av partierna ger delar av sitt partistöd till sin centrala organisation i Stockholm. Sverigedemokraterna ger mest till sin centrala verksamhet, 280000 kronor förra året.

Vård för pengarna anser att partistödet är ormligt högt och jämfört med Uppsala och Östergötland är det så. Men Västmanland ligger på ungefär samma nivå.

Vård för pengarna har varje år, sedan de sensationellt valdes in i landstinget till tredje största parti 2014, valt att inte plocka ut alla pengar från partistödet. Deras partistöd är runt en miljon kronor varje år. Ett år tog Vård för pengarna bara ut 65000 kronor.

Tidigare i veckan meddelade partiets gruppledare Jonas Lindeberg att man ska lämna tillbaka till landstinget en miljon kronor av partistödet. Helst vill man att pengarna ska gå till vården.

Men en donation/gåva av det här slaget kan inte riktas till något uttalat, uppger Helena Linde, förbundsjurist med specialitet på kommunalrätt vid Sveriges kommuner och landsting (SKL).

– En donation bygger på att den inte är villkorad, säger hon.

Varken hon eller Leif Petersén, expert på kommunallagen och med 30 års erfarenhet från SKL, eller Jan Turvall, expert på kommunallagen vid Göteborgs universitet, har tidigare hört talas om att ett parti vill lämna tillbaka delar av sitt partistöd.

Trion är ense om att landstinget måste fatta beslut om att acceptera gåvan, och att det görs företrädesvis i landstingsstyrelsen.

– Det är så pass principiellt och ovanligt att politikerna bör besluta om saken, säger Leif Petersén.

Då är det upp till landstingspolitikerna att säga ja eller nej och då väcks nya frågor.

– Att landstinget ska neka gåvan skulle väcka stor uppmärksamhet. Men samtidigt kan andra partier tycka att man vill använda pengarna. Bara för att ett parti tycker att partistödet är för stort behöver inte andra göra det, säger Jan Turvall.

Landstingets chefsjurist Caroline Dexfalk säger att hon ska titta närmare på saken.

Så säger lagen

Enligt 2 kapitlet, 9 paragrafen i kommunallagen får landsting/kommun ge ekonomiskt bidrag och annat stöd (partistöd) till de politiska partier som är representerade i fullmäktige.

Fullmäktige skall besluta om partistödets omfattning och formerna för det. Stödet får inte utformas så, att det otillbörligt gynnar eller missgynnar ett parti.

Partistödet är uppdelat i två delar: En fast del som är lika stor för respektive parti och år samt mandatstöd i förhållande till det antal mandat i landstingsfullmäktige som respektive parti erhållit vid allmänna val.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om