Miljöpartiet bäddar för en vänsterregering

Övrigt2005-05-08 20:10
För varje kongress som går befäster miljöpartiet blockpolitiken allt mer. Med det nya programmet som miljöpartiet antog i helgen har ombuden tagit ytterligare ett kliv åt vänster. Mångfald och decentralisering har fått ge vika för likriktning och centralisering. Med skärpta krav på friskolor och alternativ sjukvård som inte får drivas med vinst, har partiledningen bäddat för en koalition med socialdemokraterna.

Temat för kongressen var feminism. Men något kvinnoförbund vill varken partiledning eller kongressombuden ha med motiveringen att miljöpartiet redan är ett jämställt parti. Men det argumentet håller inte. Gärda Svensson i Långås bad inte Bondeförbundet om lov när hon på 1930-talet lade grunden till Sveriges största politiska kvinnoförbund. Den som utmanar de patriarkala strukturerna riskerar alltid att få ett nej.

När partistyrelsen ville mjuka upp motståndet mot EU blev det däremot tvärstopp. Miljöpartiets EU-motstånd är lika fast som det svenska urberget. Förre Europaparlamentarikern Per Gahrton, fick se sig besegrad av nuvarande företrädaren Carl Schlyter, som gjorde en absurd och oseriös jämförelse mellan unionen och kärnkraften.

Miljöpartiets medlemmar går gärna till vänster men alla är inte övertygade om att det är bra att sitta i en regering med socialdemokraterna. Ombuden markerade tydligt att de vill ha ett ord med i laget innan partiet tar ställning till en eventuell regeringssamverkan.

Medan partiledningarna smider gemensamma planer för att kunna sitta kvar vid makten efter nästa val, sprider sig oron bland medlemmarna i båda politiska läger. Miljöpartiet övertygar exempelvis inte de 61 tunga socialdemokratiska kommunalråd som i helgen skrev en artikel i Dagens Nyheter, och varnade för konsekvenserna om miljöpartiet får ett allt för stort inflytande på utvecklingen. En av undertecknarna var kommunalrådet Benita Vikström i Oxelösund som är starkt kritisk till miljöpartiets tillväxtfientliga politik.

Socialdemokraterna betraktas traditionellt som Sveriges mest framstegsvänliga parti medan miljöpartiet anses vara det mest framstegsfientliga. Om miljöpartiet i vissa frågor anpassar sig till socialdemokraterna spelar i praktiken inte någon större roll. Betydligt mer bekymmersamt blir det om socialdemokraterna anpassar sin politik till miljöpartiets. Då får vi i alla fall inte det samhälle som Benita Vikström har gått till val på i Oxelösund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om