Miljöpartiet, makten och hela härligheten

Har Miljöpartiet redan avgjort valet i Nyköping? Partiet var tungan på vågen 2006. Sett till valvindarna ser det snarlikt ut för 2010.
Trots det verkar MP-ledningen ha sålt sig billigare än vad man hade kunnat göra.

Övrigt2010-08-18 05:00

Miljöpartiet är det rödgröna parti som har störst chans att växa i valet. Inget är givet. Men det krävs ett stort opinionsskifte lokalt för att MP inte längre ska sitta med utslagsrösten på valnatten.
Nu valde partiet sida före valet, till skillnad från 2006. Hur det påverkar opinionen återstår att se. Men om Socialdemokraterna förlorar väljare till MP spelar det nu mindre roll – sett till kampen mellan S och Alliansen.
Utvecklingen har anats ända sedan Miljöpartiet klubbade sina listor i våras. Då förpassades kommunalrådet Leif Larsson till tionde plats. Nya kvastar – utan direkt Allianskoppling – togs in.
Miljöpartiets sidbyte är i sig ingen alltså skräll. Partiet kan välja högstbjudande. Rent krasst är det lättare att förhandla sig till nyckelposter med tre partier än med fem. Att maximera maktmöjligheterna. Men har MP verkligen gjort det? Kanske är partiet nöjt med att ha valt sina medspelare.
På ett medlemsmöte i förra veckan redogjordes för uppgörelsen med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet – och medlemmarna fick säga sitt. Hur pass mycket utrymme Alliansens motbud gavs är oklart, men någon form av redovisning gjordes.
Att de rödgröna inte har förhandlat om de tunga posterna före valet, är överraskande. Antingen är nya toppnamnet Johannes Krunegård en riktigt iskall pokerspelare eller en lite för naiv sådan. Det är lätt att tas för given när allt är klart. Spelet om makten är inget sällskapsspel.
Å andra sidan sitter vågmästaren alltid med trumfkortet.
Om den gemensamma rödgröna politiken i Nyköping vet vi däremot noll, utöver en löst formulerad deklaration. Man har naturligtvis kommit överens om mer än vad som står där.
Varför vill Miljöpartiet inte berätta vilka tunga frågor som har fått partiet att byta sida? Varför vill de rödgröna inte avslöja något om den gemensamma politiken för väljarna?
Med hemlighetsmakeriet öppnas en yta för Alliansen, att kontra genom att berätta vad MP tackade nej till för att få sätta sig i det rödgröna knät.
Möjligheterna till ett fortsatt Alliansstyre i Nyköping försämrades raskt med MP: s avhopp. Därmed ökar trycket på Allianskvartetten att ta plats i debatten. Det är hög tid nu.
Ett tips är att absolut inte hemlighålla vad man vill göra gemensamt. Spela på kontrasterna och charma väljarna med öppenhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om