Miljöpartiets samvete åker snålskjuts på Saab
Men nog är det förvånande att miljöpartiet går i spetsen för en mångmiljardsatsning på nya vägar och motorvägar för att rädda den svenska bilindustrin. I sak är det inte fel. De åtgärder som regeringen tillsammans med sina stödpartier, miljöpartiet och vänstern presenterade i går, har västsvenska politiker och näringslivet efterfrågat i många år. Problemet är att insatserna kommer först när General Motors hotar att flytta en stor del av tillverkningen till Tyskland.
Miljöpartiet har aldrig välsignat en enda kvadratmeter motorväg, men är starkt bidragande till att vi nästa år kommer att få höjda bensin, diesel- och fordonsskatter. Miljöpartiet vill nämligen att vi ska köra mindre och mer bensinsnåla bilar. Men om inte svenskarna ska köpa Volvo och Saab vem ska då göra det?
Bekymret är inte att miljöpartiet oroar sig för klimatproblemen. Det gör vi alla. Koldioxidutsläppen från transportsektorn är ett akut problem som måste angripas seriöst. Felet är att miljöpartiet har gjort bilen till miljöbov, när det är bränslet man ska ge sig på. I stället för att höja skatterna och göra det dyrare att köra bil bör man driva krav på miljövänliga bränslen. Socialdemokraternas och stödpartiernas röd-gröna miljöpolitik har i praktiken bidragit till att svensk bilindustri slås ut.
Det paket av nödåtgärder som regeringen kastar in i sista minuten riskerar att uppfattas som ett otillåtet statsstöd till bilindustrin när det i själva verket är ett resultat av många års försummelse av investeringar i vägar och järnvägar. Därför är det olyckligt att nödvändiga satsningar i Västsverige samtidigt leder till att andra planerade vägprojekt aldrig blir av eller får stå tillbaka.
Det visar att regeringens tioårsplaner är förlegade och inte är att lita på. Andra projekt längre bak i planeringen, exempelvis Ostlänken, kan försvinna i ett enda pennstreck. Allting talar därför att staten måste använda sig av andra sätt att finansiera vägar och järnvägar, för att förverkliga sina löften. Göran Persson borde ta lärdom av sin brittiske kollega Tony Blair, som insett att ett ökat samarbete med privata aktörer är det mest effektiva och ger skattebetalarna mer valuta för pengarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!