Mindre laddat än det ger sken av

I Sveriges Television säger Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth att hans parti gärna vill göra kärnkraftsfrågan till en valfråga och han lämnar ett vallöfte om att partiet inte tänker ”massinvestera” i kärnkraft.
Det skulle förvåna om S verkligen, verkligen vill ha den debatten.
Allra särskilt i en valrörelse.

Övrigt2009-11-10 05:00

För om Centerpartiet riskerar att förlora stöd på att framstå som alltför kärnkraftsvänligt från en uttalat kärnkraftskritisk utgångspunkt, riskerar Socialdemokraterna ännu mer om man framstår som bokstavstroget kärnkraftskritiska inför den svenska industrin med stort energibehov.
Detta är därför en debatt som i mångt och mycket är ett spel för gallerierna. Än så länge.
Men all nyinvestering i kärnkraft kräver en massa resurser. Det går inte att som Eneroth lägga till ett förstärkningsord. Den som nyinvesterar massinvesterar per automatik.
Anledningen till att den här debatten uppstår är förstås att Alliansens energiöverenskommelse öppnar för att ersätta gamla kärnkraftverk med nya. Och statliga Vattenfall verkar verkligen ha fallit för kärnkraften. Investeringsandan som manifesteras i ambitionerna att investera i kärnkraft under 2020-talet verkar ha satt full fart på planeringshjulen inom den statliga energijätten. Det är inte så lite ”hästar på grönbete” över den där nybyggaroptimismen. Därför vore det bra med ett djupt, lugnande andetag.
Det tål att vara sunt kritiskt till att dessa känslor håller sig in i nästnästa decennium. Mycket vatten hinner rinna genom kraftverken innan dess.

Dagens sanning kan vara morgondagens bakläxa. Det tål att minnas att Alliansöverenskommelsen innehåller mycket omfattande satsningar på förnyelsebara energikällor. Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna anser inte längre att de förnyelsebara energikällorna står i direkt motsats till kärnkraften.
Det kan mycket väl vara så att det om 20 år behövs en omfattande elproduktion från det såväl det förnyelsebara – sol, vind, vatten, bioenergi och så vidare – som den uranberoende kärnkraften.
Förhoppningsvis utgör kärnkraften i mitten på 2020-talet en betydligt mindre del i den svenska energiproduktionen. Då kanske inte det behövs några massinvesteringar alls i kärnkraft. Men det kan vi inte vara säkra på.
Energiunderskott är dyrt, överskott genererar intäkter. Om regeringens energipolitik ger intryck av att föras med både hängslen och livrem, så står oppositionen helt utan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om