Mindre pengar färre program för arbetslösa

Arbetsförmedlingen har plötsligt fått mindre pengar. Det kommer att slå direkt mot arbetslösa.

Övrigt2003-03-09 23:18
Under mars månad kommer inga nya program att startas varken i Oxelösund eller Nyköping.
Det var i slutet av förra veckan som Länsarbetsnämnden konstaterade att man fått 14 procent mindre i anslag till arbetsmarknadspolitiska program. En drastisk neddragning och förändring som omedelbart får effekter hos de lokala arbetsförmedlingarna.
Ja, det här får effekter för människor, säger Bennet Andersson, chef på arbetsförmedlingen i Oxelösund.

Det drabbar alla åldrar, alla grupper, säger P-O Sohl, högste ansvarig på arbetsförmedlingen i Nyköping.
Både i Nyköping och Oxelösund har man omedelbart tagit beslut om att inga nya projekt eller program för arbetslösa ska påbörjas under mars månad.
Utbildningar som redan påbörjats måste dock fullföljas, säger Bennet Andersson, vilket även P-O Sohl lovar.

I Oxelösund och Nyköping påbörjades många program både under slutet av året och i januari-februari. Arbetsförmedlingarna insåg att man hade budgeterade pengar kvar att använda och startade därför många nya program.
Därför har man onormalt mycket folk i gång i sådan verksamhet för tillfället. För mycket i och med att de minskade pengarna blev ett faktum. Därför stoppet under hela mars för att se om trycket då lättar.
Det är arbetspraktiken som drabbas, siar P-O Sohl.
Även andra problem kommer att uppstå när förutsättningarna för arbetsförmedlingarna förändras till det sämre tack vare mindre pengar.

Handläggarna kommer att få ta tuffa diskussioner med människor, säger Bennet Andersson som menar att neddragningen på en gång kommer att resultera i ökade arbetslöshetssiffror.
Klart är i alla fall att de som är knutna till aktivitetsgarantin inte kommer att drabbas. Det startades på ett direkt direktiv från regeringen.

I Nyköping är man nöjd med utfallet av aktivitetsgarantin. Från augusti 2000 till juli 2002 har man haft en genomströmning på 30 procent. I och för sig mindre än i länet i snitt där motsvarande siffra är 41 procent och i riket i snitt där motsvarande siffra är 44 procent. Men P-O Sohl är ändå nöjd.
Siffrorna beror ju helt på vad man får för människor, säger han.

I Oxelösund är idag ett 50-tal personer kopplade till garantin.
25-30 procent av dessa är ute på anställningar, säger Bennet Andersson.
Problemet är att många bara har deltidsjobb och därför är kvar i programmet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om