Minister med rätt att äga och sälja aktier

Övrigt2006-10-27 19:25
Ministrar ska ha all rätt att äga aktier. Ministrar ska ha all rätt att ha omfattande ekonomiska intressen. Ministrar ska ha all rätt att vara rika och framgångsrika utanför politiken. Det är bra att Sverige har ministrar med erfarenhet av ägarfrågor och som har erfarenhet av att driva företag. Det måste sägas efter den senaste tidens diskussion om utrikesminister Carl Bildts aktieportfölj. En del inspel i den här debatten har gränsat till det rent ut sagt fåniga. Men det är klart, det finns ju faktiskt politiker och andra som anser att all privat egendom ska förbjudas.
Återigen: Det är bra att Sverige har ministrar som har både intressen i och erfarenhet av närings- och företagarlivet, vare sig de heter Carl Bildt (m), Eskil Erlandsson (c) eller Leif Pagrotsky (s) för att ta några exempel. Men det är lika viktigt att dessa politiker, med tillgång till särskild information och beslutsmakt, håller en bred rågång till eventuella jävsförhållanden. Att aktieportföljer och liknande lämnas till förvaltning är ett effektivt sätt att minimera problematiken.

Statsrådens finansiella tillgångar redovisas redan öppet. Bäst vore det även med ett öppet och obligatoriskt register över riksdagsledamöternas finansiella tillgångar, men som också inkluderar uppgifter om arvoderade styrelse- och bolagsuppdrag eller andra extrainkomster. Oavsett om det gäller facket X eller företaget Y. I dag är registret frivilligt. Sådana register lämnar förstås utrymme för medialt frosseri. Så mycket är politikern NN värd. Läs hela listan! Men det är ett lindrigt bekymmer jämfört med att misstänkas för att sätta sina egna intressen före landets och uppdraget.
Därför är det bra att utrikesminister Carl Bildt nu meddelar att han sedan några veckor tillbaka inte längre äger några aktier i bolaget Vostok Nafta med tunga intressen i det ryska olje- och gasföretaget Gazprom samt att även hans optioner ska säljas när det blir möjligt. Den senaste veckans kritik har alltså främst gällt redan sålda tillgångar.

Bildt visar nu att han sätter ministären främst, det är en symbolisk och tydlig markering. Och trots det så tjänar utrikesministern ändå bra på sina sålda aktier och optioner. Det finns sämre lägen. Dessutom har den svenska utrikesministern sannerligen inget att vinna på att nära associeras med ryske presidenten Vladimir Putins maktbolag Gazprom, som bland annat använts som påtryckningsmedel mot den frispråkiga och västvänliga politiska ledningen i grannlandet Ukraina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om