Utbildningsminister Gustav Fridolin besökte skolan sommaren 2017 och sa då "jag vet inte om alla i Nyköping förstår hur positivt uppmärksammat Nyköpings arbete med skolan är på andra håll i landet".
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) hade en något svalare ton när hon besökte Nyköpings högstadium under fredagen.
Ministern ser det som positivt att kommunen jobbat aktivt för att få elever från olika bakgrund att träffas och lära sig tillsammans, något som är förankrat i forskning, enligt Ekström.
– Jag är väldigt intresserad hur den här modellen fungerar.
– Men att fälla avgörandet om de har lyckats eller inte. Det kan inte jag göra.
Ekström besökte skolan för att prata om Nyköpingsmodellen och se vad som har hänt på skolan. Senast hon besökte skolan var för två år sedan. Då som chef för Skolverket.
– Då var det en stor politisk enighet, som ett gemensamt projekt för Nyköpings kommun, säger hon
Nu, efter att ha läst artiklar i SN, vet Ekström att det är en större politisk diskussion kring modellen.
Modellen har fått hård kritik av de lokala Allianspartierna, eftersom de anser att modellen inte levererar ur ett kunskapsperspektiv. Nyköpings högstadium ligger i princip under riksgenomsnittet i alla avseenden.
Ekström har suttit och diskuterat med rektor Peter Sund hur kommunen arbetar för att stärka kunskapsutveckling. Men om Nyköpingsmodellen har någon påverkan på betygsresultaten kan inte Ekström svara på.
– Det skulle krävas rätt avancerad utvärdering för att kunna svara på. Men det är en fullkomlig självklarhet att elever ska lära sig mycket i skolan. Det är därför vi har skolplikt, säger hon
Ministern lyfter samtidigt fram att uppdraget är svårt. Något som har synts i Pisaresultaten, som sjönk under ett drygt decennium.
– Nu är de lyckligtvis på väg upp i Sverige men det finns mycket mer att göra.
Nyköpings högstadium har även en lärarbehörighet för läsåret 2016/2017 som ligger under riksgenomsnittet. Ekström anser att lärarbristen är ett stort problem över nästan hela landet och har fått beskrivet hur rektor Sund jobbar i Nyköping.
– Det är en kamp som den här rektorn utkämpar tillsammans med så gott som alla kollegor i Sverige. Det är ett jätteproblem i hela Sverige.
Ministern känner även till de upprepade brandlarmen på skolan, knivattackhändelsen och att två elever blev avstängda i början av februari.
– Skolan ska vara en plats som präglas av trygghet och studiero. Jag åker runt på många skolor och skulle önska att det aldrig förekom brandlarm, slagsmål och avstängningar. Men då och då förekommer det.
Hon anser att det viktigaste är att sådant förebyggs och att skolan tar tag i problemet - även detta har hon pratat med rektor Sund om.