I dag på morgonen, klockan 7.24, sätter sig infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) på den nedläggningshotade Gnestapendeln för att svara på frågor om arbetspendling. Smart agerat – och klokt agerat.
Detta är inte bara en Gnestafråga, utan principiellt viktigt för många orter som är sista led i ett järnvägsbaserat pendlingsstråk. I dag Gnesta, i morgon? Hur många andra pendeltågsstationer ska bli till busstopp, för att minska konkurrensen om spårtiderna?
Det skulle gå tvärs emot den rådande infrastrukturpolitiken och den gällande miljö- och klimatpolitiken. En växande arbetspendling med regional- och pendeltåg är ett måste om tillväxtområdet Mälardalen ska hålla farten uppe.
Stödet för Gnestas hotade pendeltrafik växer. Riksdagsledamoten Gunvor G Ericson (MP) har ställt frågor till Elmsäter-Svärd. Christer G Wennerholm (M) – trafiklandstingsråd i Stockholm och tillika ordförande i Mälardalsrådet – skriver på sin blogg att en neddragning inte är acceptabel. Oppositionslandstingsrådet i Stockholm Erika Ullberg (S) lockade ut infrastrukturministern i debatten på mikrobloggen twitter. Gnestacentern gör sin markering på dagens insändarsida i SN.
Omfattande protester blir närmast omöjliga för Trafikverket att ignorera.
Den starkaste rösten har ministern, men hon får tänka på vad hon säger. Catharina Elmsäter-Svärd får inte ägna sig åt ministerstyre. Sådant direktkommando mellan minister och myndighet krockar med svensk förvaltningstradition. Men bara det faktum att ministern sätter sig på Gnestapendeln är ett budskap i sig. Hon styr inte, men tar tydligt plats i debatten och markerar att hennes närvaro beror på att frågorna om arbetspendling är viktiga för Alliansen.
Regeringen uttalade mål är att underlätta arbetspendling i storstadsregionerna med snabbare, mer effektiva och miljömässigt hållbara transporter. Pendeltågsministern får se till att visa färg.