Minskad framtidstro hos Nyköpings unga
Hur mår du egentligen? Mår du som alla andra? Eller är du ensam om att ha föräldrar som ringer mitt i natten för att se var du är? Är det bara du som spelar poker om pengar varje vecka?
De gröna siffrorna, som i undersökningen visar på en förbättrad situation, är på det hela taget ganska övervägande, så innan du får veta lite mer specifika detaljer om vår livssituation kan det ju vara skönt att veta att vi runt Nyköping faktiskt mår bra, både fysiskt och psykiskt. Och att vi har en ljus syn på livet till och med läskkonsumtionen är ganska låg, lägre än i exempelvis Eskilstuna. Å andra sidan ser eleverna i samtliga årskurser mörkare på sin framtid än för två år sedan, något som onekligen oroar även om över 80 procent säger att de ser fram emot att åldras med behag.
Uppemot 60 procent av flickorna i årskurs 2 uppger att de har mått dålig på grund av stress, mobbning, ångest eller självmordstankar under minst två veckor de senaste tolv månaderna, trots att de flesta i årskursen ser ut att trivas
i skolan. När det kommer till killar är det bara runt 20 procent som har mått dåligt av samma orsaker. Tjejerna är också överlag mera stressade.
Något som borde kännas betryggande för alla de föräldrar som ringer när barnen är ute är att andelen elever i årskurs 7 som uppger att de har provat alkohol har sjunkit, precis som alkoholkonsumtionen i nian. Där säger faktiskt varannan kille att han inte dricker alkohol, vilket är en väldigt låg siffra ur ett lite längre perspektiv.
Men andelen tjejer som röker dagligen är drygt 15 procent ganska många alltså! Snusar är det däremot nästan bara killar som gör inte så förvånande kanske, snusning ses ju ganska mycket som en killgrej.
Men även om vi snusar och röker en del så tränar vi ganska mycket också. Runt 60 procent är fysiskt aktiva minst två gånger i veckan. Trots det är övervikten hos killar uppemot 20 procent i alla årskurser.
Det vi tränar upp kan ju dock förstöras ganska snabbt, för det är rätt många som vet var de kan få tag på narkotika
Eleverna i gymnasiet tycker att de inte kan påverka lika mycket om sin skolgång som de i högstadiet tycker att de kan. Men det kanske kan ändras med hjälp av sådana här enkäter.
Så när det är din tur, svara ärligt annars vet du ju inte hur din lilla stad mår!
Ps. Och lugn, du är inte ensam om att skämmas ut av oroliga mammor och pappor, runt 60 procent av ungdomarna har föräldrar som ringer för att påminna om att man ska pallra sig hem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!