Missnöjda dagbarnvårdare

Från och med den 1 september går dagbarnvårdarna över till 40-timmars vecka. Tidigare hade man cirka 58 timmar i veckan.

Övrigt2001-09-04 23:03
Thelma Benedicks och Britt-Marie Gustavsson som båda bor i Laxneområdet är mycket missnöjda med beslutet att införa 40-timmars vecka.
Tjänstemännen i kommunen har tillsammans med facket kommit fram till att dagmammor nu inte får betalt för vikariebarn, säger Thelma Benedicks.
Dagbarnvårdare som arbetat med extra vik-barn har i det tidigare systemet fått ersättning för dem. Men med det nya avtalet försvinner ersättningen helt.
Det innebär en lönesänkning med ungefär 1 000 kr i månaden, säger Britt-Marie Gustavsson.
Hur kan man behandla oss så? frågar Thelma Benedicks. Dagbarnvårdare är ett typiskt kvinnligt yrke. Det är väl därför man behandlat oss så här - ändå är det fyra kvinnor som varit med och förhandlat.
Flera kommuner har redan infört 40-timmarsveckan.
Men där har dagbarnvårdarna bara fyra barn för att kunna ta vik-barn. Vi har däremot mellan 6-10 barn och ändå ska vi ta vik-barn utan betalning. När vi började diskutera 40-timmarsveckan i oktober 2000 skrev vi dagbarnvårdare en protestlista till barn- och ungdomschefen, ordföranden i barn- och utbildningsnämnden och facket där vi alla krävde att vi skulle få behålla ersättningen för vik-barn, säger Thelma Benedicks. Men någon reaktion från de styrande kom aldrig, de har nonchalerat oss.
Britt-Marie Gustavsson och Thelma Benedicks undrar hur det ska gå för barnen om de ska vara lediga en dag i veckan.
Hos oss ute på landsbygden försöker vi lösa det så gott vi kan. En pooldagmamma är anställd för att ta hand om våra barn när vi är lediga. Men föräldrarna får åka flera mil extra för att hämta och lämna barn. Den enda information föräldrarna fått från kommunen är ett informationsblad. Man kan undra om de inte vågar möta föräldrarna öga mot öga. Jag trodde i min enfald att det var politikerna som bestämmer i kommunen. Men ack vad jag bedrog mig. Det är tjänstemännen som har makten och tar beslut över folks huvuden, säger Thelma Benedicks.
Barn- och ungdomschefen Michael Martinsson, säger att det idag är ett fåtal kommuner i landet som inte tillämpar 40-timmarsveckan.
Man har sett det som en arbetsmiljöfråga att behöva jobba upp till kanske 58-timmar i veckan. Sedan oktober 2000 har arbetsgivarna, facket och dagbarnvårdarna diskuterat frågan. Parterna blev överens att införa 40-timmarsvecka den 1 september 2001, säger Michael Martinsson. Naturligtvis kommer vi att se vad det får för effekter och följa utvärderingen av verksamheten med det nya avtalet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om