Misstänkta miljöbrott på Åda gård
Länsstyrelsen vill att åklagaren i Nyköping utreder två misstänkta miljöbrott. Det handlar om dumpning dels av muddermassor, dels av diverse bråte i två olika före detta kalkbrott på Åda gård.
Länsstyrelsen misstänker dock att dumpning skett även efter det att tillståndet upphörde att gälla. Cirka 35 000 ton ska ha dumpats. En analys 1991 visade att muddermassorna innehöll cirka 200 ton svavel, 980 kilo bly och 225 kilo arsenik. Mycket kan tyckas, men under de då gällande gränsvärdena.
Michael Isoz har berättat för mig att slam dumpats i kalkbrottet även efter det att tillståndet upphörde att gälla. Det är därför jag gjort en anmälan, säger Lova André på länsstyrelsen.
Om det blir något åtal och vem som i så fall ska ställas till svars, fastighetsägaren eller muddringsföretaget, får åklagaren reda ut.
Sedan tidigare ligger även en anmälan hos åklagare för dumpning av sopor i ett före detta kalkbrott nära Åda gård.
När länsstyrelsen, kommunen och polisen inspekterade platsen förra sommaren hittades bland annat begagnade oljefilter, tomma bekämpningsmedelsförpackningar och betat utsäde.
Kalkbrytningen där upphörde redan på 1920- eller 1930-talet. Sedan dess har brottet undan för undan fyllts igen. Länge var det deponi för Trosa stad. För ett och ett halvt år sedan ansökte Michael Isoz hos Trosa kommun om att få täcka soporna med jord och sten.
Kommunen vände sig till länsstyrelsen som konstaterade att en övertäckning skulle kräva tillstånd enligt miljöbalken. Något sådant tillstånd har dock Michael Isoz, enligt Ulrika Schröder på länsstyrelsen, aldrig sökt.
Ett beslut har tagits om förundersökning, men åtal har mig veterligen inte väckts ännu, säger Schröder.
Isoz ställer sig frågande till hela affären. När muddermassor senast tippades vid Anderviken kommer han inte ihåg, men det var länge sedan. Några döda djur säger han sig inte ha kastat. Dunkarna hade sköljts ur innan. Och varför skulle han slänga bort betat utsäde som kostar 3:50 kilot?
Jag trodde jag sökte tillstånd när jag skrev till kommunen. Fast länsstyrelsen kanske vill ha en egen ansökan? Jag får väl ringa och höra hur jag bäst reder ut det här.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!