Mitt i kometen
Men den här gången jublade Nasa-folket för att man faktiskt lyckats ställa till med en krock, en fullträff. Man skulle kunna säga mitt i planeten, men den här gången var det faktiskt mitt i kometen. Sonden från Deep Impact-projektet prickade kärnan i kometen Tempel 1, allt för kunna att ge forskarna en smygtitt under ytan.
På den amerikanska nationaldagen bjöd rymdforskarna på ett fyrverkeri utöver det vanliga inför en global publik. Medialt är det en total succé. Rymdprojekt talar till fantasin, de livnär drömmar och förhoppningar. För en tid lockas människors tankar och uppmärksamhet bort från vardagens alla bekymmer.
När ett projekt som detta lyckas är det propaganda för vetenskapen som sådan. Misslyckanden, trots att det handlar om ofantliga kostnader, glöms däremot ganska snabbt. Även om Deep Impact kan vara politisk mumma för president George W Bush, så är det ändå de vetenskapliga effekterna som räknas. Framför allt kommer projektet att kunna avslöja närmare detaljer om kometerna, dessa stjärnor med långt hår. Och kanske, kanske, kan människan tillförskansa sig nya kunskaper om solsystemets skapelse och möjligen även ledtrådar till livets uppkomst på jorden - gåtor som generationers generationer drömt om att få veta svaret på.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!