Mladic får livstid för folkmord

FN-tribunalen i Haag fäller Ratko Mladic på tio av elva åtalspunkter, bland annat folkmord och brott mot mänskligheten. Han döms till livstids fängelse.

Ratko Mladic visar tydligt missnöje med beslutet att fortsätta läsa upp domen som planerat. Han ställer sig upp i salen och ropar. Domaren beordrar honom att lämna salen.

Ratko Mladic visar tydligt missnöje med beslutet att fortsätta läsa upp domen som planerat. Han ställer sig upp i salen och ropar. Domaren beordrar honom att lämna salen.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-11-22 12:12

I egenskap av befälhavare över de bosnienserbiska styrkorna spelade Ratko Mladic en avgörande roll i folkmordet i Srebrenica, enligt FN-tribunalen i Haag.

"Bosniens slaktare" bidrog genom sitt agerande "betydligt" till att brotten folkmord, förföljelse, utrotning, mord och omänsklig behandling genom tvångsförflyttningar begicks i och omkring Srebrenica. Det slår domaren Alphons Orie fast.

Avsikten ska ha varit att eliminera bosnienmuslimer från Srebrenica.

Alphons Orie konstaterar att de bosnienserbiska styrkorna systematiskt sorterade ut bosnienmuslimska män i stridbar ålder, vissa så unga som 12 år och andra upp till 60 år. De andra, som transporterades iväg, intalades att männen skulle komma efter senare.

– De kom aldrig, säger Alphons Orie, och tillägger att "flera tusen" män och pojkar systematiskt mördades.

Ratko Mladic beordrade personligen bombningar och beskjutning av Sarajevo, slår domaren fast. Mladic beslutade även att skära av leveranserna av förnödenheter till Sarajevo för att tvinga befolkningen att ta sig ut ur staden vilket innebar att de utsattes för beskjutning, tillägger domaren.

Rättegången har beskrivits som en av de absolut viktigaste i domstolens historia – Mladic betraktas som den som regisserade stora delar av den etniska rensningen i Bosnien.

Folkmordet i Srebrenica, då runt 8 000 muslimer kallblodigt dödades, sticker ut. Men Mladic anklagas även för att ha spelat en ledande roll i belägringen av Sarajevo då omkring 10 000 människor beräknas ha dödats.

Domen markerar även slutet på den historiska Haag-domstolens verksamhet, som upprättades 1993. Vid årsskiftet stänger Internationella brottmålsdomstolen för före detta Jugoslavien (ICTY). Totalt har 161 personer åtalats för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord i det forna Jugoslavien mellan 1991 och 2001.

Tidslinje: "Bosniens bödel"

Vem är Ratko Mladic – den hänsynslösa armébefälhavaren, motiverad av serbisk nationalism – som gjort sig skyldig till tusentals människors död?

Hårdför militär

Ratko Mladic föddes 1942 och var den mest kände militären under den förre jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevics styre.

Han föddes i en bosnisk by när Bosnien tillhörde Kroatien. Mladics far dör i strider mot kroater. 1965 tar Mladic examen från militärakademin och går med i kommunistpartiet.

Han skickas av Milosevic till Kroatien 1991 för att slå ned självständighetsrörelsen där, och leder den jugoslaviska arméns bombningar av den kroatiska staden Dubrovnik.

Han placerades sedan i den bosniska huvudstaden Sarajevo, där han förde befälet vid belägringen när armén besköt civilbefolkningen i staden.

Ledde kampen för serbiskt Bosnien

Mladic inkallades sedan av den bosnienserbiske presidenten Radovan Karadzic 1992 för att leda kampen för ett serbiskt Bosnien.

Tillsammans med Karadzic har Mladic kommit att symbolisera den serbiska kampanjen för etnisk rensning av kroater och bosnienmuslimer. Mladic beskrivs som en hänsynslös armébefälhavare motiverad av serbisk nationalism.

Dirigerade folkmord

Mladic dirigerade också förberedelserna för massakern på 8 000 muslimer i Srebrenica i juli 1995.

De pojkar och män som avrättades när bosnien-serbiska styrkor intog staden slängdes i massgravar. Många anhöriga hittade bara delar av sina släktingars kvarlevor. Massakern är i internationell rätt erkänd som ett folkmord.

På bilden förbereds begravning för drygt 300 offer som identifierats nästan tio år senare.

Greps efter 16 år

Efter 16 år på flykt greps Mladic i maj 2011 i den serbiska byn Lazarevo, åtta mil norr om Belgrad, där han levde på sin kusins gård under taget namn. Ett anonymt tips röjde till sist hans hemliga hemvist, och polis kunde gripa honom.

Bilder visade hur åren på flykt gjort honom åldrad och tärd. Under åren på flykt har han också drabbats av två slaganfall och en hjärtattack.

"Avskyvärda anklagelser"

Vid sitt första framträdande inför krigsförbrytartribunalen i Haag i juni 2011 var Mladic upprörd över anklagelserna om bland annat folkmord, förföljelse, utrotning, mord och terror mot civila.

"Det här är avskyvärda anklagelser. Jag har aldrig hört så monstruösa ord", sade han då och framhöll att han enbart hade försvarat sitt folk och sitt land.

Yrkar på livstid

December 2016: Åklagarna vill att Ratko Mladic ska dömas till livstids fängelse.

"Det vore oseriöst och i strid mot rättvisan att utdöma någonting annat än ett livstidsstraff", sade åklagaren Alan Tieger i Internationella brottsmålsdomstolen för forna Jugoslavien (ICTY), när åklagarsidan sammanfattade fallet.

Livstids fängelse

I dag föll domen mot Ratko Mladic, han döms på tio av elva åtalspunkter, bland annat folkmord och brott mot mänskligheten. Han döms till livstids fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om