Modellflyg är skaparglädje
De har ett starkt flygintresse. Bengt Höglund och Ingvar Claesson var med och hedrade Grant, som byggde det första modellplanet i början av förra århundradet genom att skicka upp modeller av Cloud tramp häromdagen.
I vardagsrummet har han och Ingvar parkerat var sitt modellplan.
De ska förklara tjusningen med modellflygning.
Jag höll på med modeller även under den tid jag var
i flygvapnet, säger Ingvar Claesson, som flugit motorplan och även haft ett eget sådant. Jag flög i 20 år men har fått sluta med det av medicinska skäl.
Han medger att han haft ett avbrott i modellbyggandet.
Jag hade ett sådant jobb så att tiden inte räckte till för modellbygget.
Modellbyggare kan lägga ner oerhört mycket tid på sin hobby. Vissa modellplan kan ta flera hundra timmar att bygga. Därtill kommer själva flygningarna, träning inför tävlingar.
På senare år har det kommit en tanke om att man skall återskapa gamla modeller och återigen använda dem i tävlingar, säger Ingvar.
Det sker i något som förkortas SMOS och uttyds Svenska modellflygares oldtimersällskap och sällskapet har cirka 400 medlemmar.
Medelåldern är relativt hög och det är ganska svårt att förmå yngre att delta, säger Ingvar.
Men det finns ju PC-program där man lär sig flyga radiostyrda modeller, tillägger Bengt.
Modellerna som byggs och hålls flygande är från 1920-talet fram till 1960-talet. De är indelade i olika klasser för att tävlingarna ska ske på lika villkor. Oldtimermodellerna är både friflygande och radiostyrda och i Sverige finns två klasser för radiostyrda modeller.
En tävling kan innebära att ett motorflygplan ska flygas till en sådan höjd att man kan segelflyga med stoppad motor
i exakt fyra minuter och sedan landa inom en cirkel med radien 30 meter.
De flesta modeller från den tiden är friflygande, vilket betyder att de skickades iväg och kunde fångas av termiken. Då låg de kvar i termikblåsan och drev med samma fart som blåsan.
Jag känner mig som en skolgrabb igen när jag springer efter planet, förklarar Bengt tjusningen med sporten.
Byggandet av modellen är alltså a och o. Det är där som flygegenskaperna skapas.
Det kan ta ett helt modellflygarliv innan man lär sig att man ska bygga så lätt som möjligt, säger Ingvar lätt självironiskt.
Skaparglädjen är en stark kraft bakom intresset för sporten, förklarar Bengt. Att själv bygga planet och känna stoltheten över att jag har åstadkommit att det flyger.
På Nylanda, vid Brandholmens gamla flygfält, finns utmärkta möjligheter för träning och tävling.
I källaren har Bengt sin verkstad. Här finns många modeller och ytterligare en modell som Bengt kallas sitt långtidsprojekt. En modell som ska ha en videokamera i sittbrunnen så man från marken kan se hur piloten ser omvärlden från modellen.
Det här är inte bara en lek, poängterar Ingvar. I viss mån handlar det också om högteknologi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!