EU-valet blev statsminister Fredrik Reinfeldts första misslyckande som partiledare. Förhoppningen att bli största parti kom rejält på skam. Valresultatet slutade på knappt 19 procent. Utöver att Moderaterna fortsätter att vara starka i storstadsregionerna fanns inga riktiga glädjeämnen.
Mest alarmerande för Moderaterna är kräftgången i ålderskategorin 18 till 30 år. I EU-valet fick partiet strax över tio procent av ungdomsrösterna. Här finns många frågetecken som M behöver räta ut. Ompositioneringen från marknadsliberaler till intresseparti för medelklassen har onekligen svårt att nå ungdomar som är skeptiska mot auktoriteter. Frihetsbegreppet har delvis försvunnit. Fredrik Reinfeldt måste hitta ett svar på hur M:s stöd för äganderätten ska kombineras med en bejakande inställning till ny teknik, nya livsstilar.
MUF:s ordförande Niklas Wykman har dock rätt i att integritetsfrågorna inte är den enda förklaringen till Moderaternas brist på förtroende hos tjugoåringarna. Partiet behöver även bli trovärdigare i frågor som rör yngres arbetslöshet och bostadslöshet. I valrörelsen måste Reinfeldt ägna lika mycket tid åt tonåringen som han gör åt Volvon och villan.
Skälet till att Moderaternas partisekreterare, och PR-proffs, Per Schlingmann åter väljer att lufta idén om ett medborgarkontrakt är också att behålla marginalväljarna i medelklassen. Debatten är välkommen. Inget skulle vara bättre för avståndet mellan politiker och väljare än en rejäl, öppen debatt som rensar luften i invandrings- och integrationsfrågan.
Problemet med Moderaternas förslag är dock att deras medborgarkontrakt utgår från en kollektivistisk syn på nationalstaten. Än värre blir det när Schlingmann tillskriver universella demokratiska och mänskliga rättigheter som utmärkande svenska. Det är inte bara att kraftigt övervärdera Sveriges roll i det internationella samfundet. Det är en grov förolämpning mot nyanlända invandrare, som med behovet av medborgarkontraktet, i alla fall indirekt anses sakna demokratiska värderingar.
Moderaterna har en hel del att vädra i Västerås.
Moderaterna behöver vädra luften i Västerås
Alla vägar bär till Västerås. I våras samlades Kristdemokraterna för riksting, i går startade Moderaternas arbetsstämma i samma stad. Men likheterna mellan KD och M är fler än så. Båda partierna gjorde dåliga EU-val, båda partierna har svårt att nå yngre väljare, båda partierna flirtar med invandringskritiska röster.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!