Möjlighet till nyval efterlyses
Ett val på nytt. Det kan vara ett recept på hur den politiska krisen kan lösas i Gnesta. Tänk om vi kunde ha omval i kommunen, då skulle den här frågan vara löst, sade oppositionsråd Henric Sörblads (m) på tisdagens kommunfullmäktigemöte.
Ingen vill styra i Gnesta och inget politiskt block har egen majoritet. Partierna förhandlar med varandra för fullt.
Men politiken sitter fast i ett dödläge tills några partier bestämmer sig för att samarbeta.
Riksdagsledamot Liselott Hagberg (fp) har lyft frågan om extra val på riksnivå genom att ställa en fråga för skriftligt svar till vice statsminister Bosse Ringholm. Hon anser att det är en brist i det kommunala regelsystemet att extra val inte tillåts och undrar vad ministern ska göra för att underlätta för kommuner som Gnesta att lösa sina problem.
Även Henric Sörblad tycker att det vore bra om kommunen kunde hålla nyval.
Då hade vi sluppit den här cirkusen. Det skulle vara bra om vi fick en tydlig valutgång så att något av blocken fick en tydlig majoritet. Då blir det tydligare för väljarna var vi befinner oss.
Orsaken till att det inte är tillåtet att utlysa nyval på kommunal nivå, på samma sätt som regeringen kan, är att kommunstyrelsen inte anses går att jämföra med regeringen.
Det finns en tanke om att det ska vara ett samstyre i kommunstyrelsen som ju består av alla partier. Inte som i regeringens fall bara av ett parti eller ett block, säger Johan Höök, kansliråd på finansdepartementet.
De bör kunna komma överens ändå, utan extra val.
Gert Nilsson (s), som begärde att få avgå som kommunalråd häromdagen, tycker inte att ett nyval vore bra.
Jag tror inte att det är en bra idé mitt i en mandatperiod. Det skulle bli för rörigt och det skulle bli för kort tid för att kunna göra något, säger han.
Han anser att möjligheten att hålla extra val kan bana vägen för opportunistisk politik. Dessutom kostar det pengar, påpekar Gert Nilsson.
Folkpartiet har tidigare föreslagit till riksdagen att kommunallagen ska ändras för att tillåta extra val i kommuner. Hittills har riksdagen avstyrkt motionerna med hänvisning till att det är möjligt för fullmäktige att återkalla alla uppdrag i kommunstyrelsen och nämnderna när den politiska majoriteten inte längre är densamma.
Men nyligen fick Grundlags-utredningen direktiv från regeringen om att utreda bland annat den här frågan. Ett mål med utredningen är att öka folks förtroende för demokratin. Tidigare har bland andra Demokratiutredningen pekat på extra val som ett sätt att stimulera demokratin.
Men det dröjer till 2008 innan Grundlagsutredningen är färdig och Liselott Hagberg och troligen en del Gnestabor vill ha svar tidigare. Hennes fråga besvaras antagligen av kommunminister Sven-Erik Österberg i slutet av nästa vecka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!