Möjligt omöjligt uppdrag
En del är sannolik omöjlig, att göra den så kallade Lissabonstrategin till en folklig fråga som når ned till stora torget i varje centralort.
Men det är det uppdrag som Regionförbundet Sörmland, via Oxelösunds kommunalråd Benita Vikström och landstingsstyrelsens ordförande Lotta Finstorp har tagit på sig. Och de har kommit en bit på vägen med det möjliga - att döma av fredagens seminarium, kallat europeiskt toppmöte, på Hedenlunda utanför Flen. Tillsammans med åtta andra europeiska regioner arbetar Region Sörmland nämigen för att tillföra drivkraften konkurrens mellan och inom regionerna för att snabbare nå resultat.
Lissabonstrategin syftar till att göra EU till världens mest konkurrenskraftiga ekonomi 2010. Det kommer inte att gå. Det har alla vetat länge. Det beror sannolikt på att det från början var ett traditionellt centralistiskt ovanifrånprojekt, de mäktiga på EU- och nationsnivå pekade och förväntade sig allt resten skulle lösa sig eftersom de hade bestämt det.
Vikström och Finstorp var bland dem som ställde den enkla frågan hur detta arbete skulle synas i vardagen, nere i centrum eller ute på landsbygden. Svaret var, något förenklat, att det hade ingen tänkt på.
Regionperspektivet saknades och detta är en viktig del i försöken att återuppliva arbetet. Regionen är en mindre enhet än staten, men större än kommunen och kan samla kraft utan att tappa greppet om de avgörande detaljerna. Det må låta som en ideologisk trosbekännelse, för den som känner centerpartiet. Men det är så. Attraktiva regioner är hårdvaluta på tillväxtmarknaden.
Ett led i arbetet med att vardagsförankra strategin är att varje region vill/vågar mäta sig med och jämföra sig med andra. I Sörmland har man, kaxigt nog, valt de faktorer där regionen ligger ganska pyrt till. I rapporten Ung i Sörmland 2007 fokuseras på ungdomar 18-25 år. Tillväxtsamhället kräver goda möjligheter att få bra utbildning, jobb och karriärmöjligheter.
För att höja tillväxten i Sörmland måste långtidsarbetslösheten minska, lusten att vidareutbilda sig öka liksom det egna företagandet. Ett gott exempel som lyfts fram i rapporten är Communicares arbete med långtidsarbetslösa unga i Nyköping, där 76 procent ur en grupp på 130 lyckades att bryta bidragsberoendet. Det är ett exempel på hur Lissabonstrategin kan vara handfast i en nära vardag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!