Med en månad kvar är det fortfarande inga partier som har gjort reklam för sig själva och någon allmän debatt förekommer ännu inte. Allt pekar därför på ytterligare ett katastrofval. Ett högt valdeltagande kräver mer än en expressvalrörelse i sista stund.
Debatten inför riksdagsvalet 2010 började i praktiken redan när alliansen tillträdde 2006. Med ministertillsättningar och andra skandaler blev det en färgsprakande inledning som direkt gav oppositionen läge att kritisera. Den svenska politiken är stående inslag i varenda dagstidning och nyhetsreportage. När valdagen kommer är det därför fyra år av kontinuerliga intryck som formar resultatet.
Storslagna valrörelser med tevereklam är i det sammanhanget enbart en liten del. Den kontinuerliga och vardagliga politiska debatten föder engagemang och ger kunskap på ett sätt som ingen reklamkampanj i världen kan ge. Att många upplever EU som toppstyrt och avlägset är därför inte konstigt. Det är inte förrän det blir val som dess politik börjar belysas och debatt börjar föras. Inte ens då når den särskilt höga höjder.
EU-parlamentet har fastnat i något av ett moment 22. Det mesta som avhandlas i parlamentet är knappast intressant för gemene man. Att skapa gemensamma standarder för olika varor och tjänster är huvuduppgiften. I jämförelse med skola, vård och omsorg knappast något som väcker politiskt engagemang. Dessutom bygger den typen av frågor mestadels på kompromisser vilket gör att moderater, socialdemokrater och liberaler röstar lika i nästan alla omröstningar.
Ibland dyker det dock upp viktiga frågor. Inte minst gör sig EU känt i Sverige när Ipred, datalagringsdirektiv och andra integritetsfrågor dyker upp, men också miljö- och vissa sjukvårdsfrågor påverkas vardagen direkt. För dessa omröstningar måste det finnas en stark folklig förankring.
EU-parlamentet är viktigt men ligger långt från medborgarna och tar mestadels upp frågor av teknisk natur. Att man har svårt att väcka engagemang är inte konstigt. Det vore tragiskt om det ledde till ytterligare ett val av proteströster på småpartier, likt Junilistan, som tillför ytterst lite till parlamentets uppgifter.
Erik Hultgren
Moment 22 för parlamentet
!EU-parlamentsvalet ser ut att bli de små partiernas val. Junilistan, Sverigedemokraterna och Piratpartiet har alla en mer eller mindre stor chans att ta mandat, samtidigt som även Feministiskt initiativ står och lurar i bakgrunden. Med ett lågt valdeltagande och många missnöjesröster är risken för överraskningar på valdagen stor, minns Junilistans raketväg till tre mandat senast.Trots det verkar de etablerade partierna fortfarande inte ta valet riktigt på allvar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!