När den sänkta restaurangmomsen infördes för cirka ett år sedan var vi på ledarredaktionen försiktigt positiva. ”Dyra arbetsgivaravgifter och höga skatter gör att många drar sig för att anställa” skrev vi den 12 september. Samtidigt noterade vi en stor osäkerhet om sänkningen verkligen skulle leda till fler jobb i just restaurangbranschen. Det är ju inte statens uppgift att bestämma i vilka branscher som arbeten ska växa fram.
Igår gick 13 restaurangägare tillsammans ut i en debattartikel och försvarade den sänkta momsen (Svd 17/7). Som stöd för sin åsikt presenterades ny SCB-statistik som visar att antalet anställda i branschen ökat med 9 500 personer under det senaste året. Vid en första anblick kan det således verka som att reformen fått effekt, men så enkel är inte verkligheten. Året innan ökade antalet anställda med än fler, 10 100 personer, trots att momsen då var oförändrad. Restaurangbranschen har länge varit på frammarsch.
Glädjande är dock att antalet fast anställda nu ökar markant, under förra året med 10 700 personer. Tillfälligt anställda minskar både i andel och i antal. Det ger de anställda en tryggare tillvaro och gör det enklare för dem att planera sina liv.
Restaurangbranschen är historiskt ingen kassako för ägarna, med en vinstmarginal på i snitt en procent. Många börsnoterade bolag har som jämförelse tio procent som målsättning. De små marginalerna har gjort branschen extra känslig för tillfälliga svängningar i konjunkturen. Den extra buffert som momssänkningen ger skapar möjlighet att tänka mer långsiktigt och anställa mer fast personal. Speciellt i finansiellt oroliga tider är det välbehövligt.
Då ska man också komma ihåg att det främsta argumentet för en momssänkning har varit rent praktiskt. Take-away omfattades sedan tidigare av halverad moms vilket gjorde det enkelt att skattefuska. Skatteverket tvingades skicka ut förklädda kontrollanter på restauranger för att i timtal sitta och anteckna hur många som åt på plats och hur många som tog med, vilket sedan jämfördes med kassaregistren. Maken till byråkrati och kontrollsystem fick man leta efter.
Påståendet från restaurangerna om stora sysselsättningsökningar bör tas med en nypa salt. Politiker kan sällan kommendera fram nya jobb i specifika sektorer. Med det sagt var momssänkningen fortfarande en lyckad åtgärd, med flertalet andra positiva effekter.
Momssänkning blev mums för restauranger
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!