Morddom får hård kritik av advokaterna
Försvaret i målet om Oxelösundsmordet kritiserar hovrättens dom och menar att huvudvittnet är opålitligt. Hovrätten ger sig in i vilda gissningar, säger Per Oehme, Robin Lindvalls advokat.
Hovrätten har gått på min linje vad gäller bevisningen i målet. Ett vittne som kom gående på gatan kan berätta att alla tre slog. Jag bedömde hans vittnesmål som avgörande, säger åklagare Michael Forsberg om domen.
Men Andreas Johanssons advokat Per Sandell menar att huvudvittnet har lämnat helt andra uppgifter i tidigare förhör.
Vittnet påstår sig ha sett hela händelseförloppet, men hans berättelse går inte ihop med vad andra personer på platsen har berättat och inte heller med rättsläkarens beskrivning av skadorna, säger Per Sandell.
Ingen av de inblandade säger sig ha sett eller hört vittnet, menar han.
En kamrat till en av gärningsmännen säger att han sprungit med de andra ut på gatan, något som skulle motsäga vittnets uppgifter om att bara tre killar, Tommy Thunberg och en tjej (Thunbergs sambo) befann sig på brottsplatsen.
Det väljer domstolen att bortse ifrån. De antyder också att slaget Andreas Johansson fick i nacken är påhitt, trots att det finns journalanteckningar om skadan, säger Robin Lindvalls advokat Per Oehme.
En domstol ska inte gissa, säger han.
Per Oehme och Per Sandell tror båda att chansen till prövning i Högsta domstolen är liten, men kommer ändå att överklaga domen.
Det är mycket få brottmål som prövas i Högsta domstolen. År 2000 fick 2,5 procent av de överklagade målen prövningstillstånd. När det gäller överklagade brottmål får bara ungefär 0,5 procent prövningstillstånd.
Den förhärskande idéen är att endast mål som är vägledande för andra fall tas upp, säger Christian von Szalay, rådman vid Nyköpings tingsrätt.
Om nya uppgifter kommer fram, som ger grund för resning, kan Högsta domstolen ta upp målet. Likaså kan allvarliga fel i hovrätten göra att prövningstillstånd beviljas.
Högsta domstolen behöver inte ge hela målet prövningstillstånd utan kan välja att döma i en fråga, till exempel påföljd eller rubricering.
Trots att så få fall tas upp av Högsta domstolen är det vanligt att advokater överklagar dit, säger Christian von Szalay.
När det gäller grövre åtal och brott, är det vanligt att försvarare klagar först till hovrätten och sedan till Högsta domstolen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!