I insändarspalterna trängs röster som talar om hur dagmammorna i Nyköpings kommun blir styvmoderligt behandlade. På fullmäktige är partierna nästan rörande eniga om hur viktigt det är att det finns pedagogisk omsorg och inte bara förskola. Det är förbryllande – och intresseväckande.
Ett antal föräldrar har vittnat om hur de närmast har fått tvinga fram information från kommunen om hur man kan få välja dagmamma i stället för förskoleplats åt sitt barn. Kristdemokraternas Marita Göransson varnade på senaste fullmäktige för att de rödgröna är på väg att minska möjligheterna till pedagogisk omsorg. Är det så?
Inte om vi får tro Cajsa Widqvist (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Hon svarade att valfriheten är viktig och att pedagogisk omsorg inte har prioriterats ned politiskt. Däremot finns det många tomma platser hos dagmammorna i kommunen, samt att privatdrivna utmanare lockar allt fler inom pedagogisk omsorg.
Regeringen har tillfört nya krav för att höja kvaliteten och med flera former av barnomsorg finns chansen att fler föräldrar hittar det som motsvarar sitt barns behov. Hur kan det då vara så att politikerna kämpar om att vara mest positiva till pedagogisk omsorg, medan rösterna i SN – föräldrar och anställda dagmammor – talar om en verksamhet som behandlas som något som katten släpat in?
Om vi säger att ingen har fel, att politikerna menar vad de säger och kunden alltid har rätt – då finns här något att rota i. En viktig detalj är att de flesta politiker prisar värdet att kunna välja dagmamma. Betydligt färre beskriver den pedagogiska omsorgen som något minst lika bra som en förskoleplats. Indirekt kan det påverka hur verksamheten prioriteras.
Kristdemokraternas Curt Eriksson tyckte i fullmäktige att barn- och ungdomsnämnden borde granska det hela närmare. Men varför skicka frågan vidare? Börja i toppen. Eriksson sitter i kommunstyrelsen och kan lyfta frågorna där redan på nästa möte – och kräva en närmare granskning.
Är det så att den så kallade produktionen, de anställda som ansvarar för att politikernas beställningar blir verklighet och följer lagar och regler, behandlar möjligheten att välja dagmamma på ett styvmoderligt sätt? vilket Jan Bonnier (M) hävdar.
Pushas föräldrar att hellre välja förskola för sina barn? Det borde alla dessa välmenande partipolitiker vilja ha svar på – och det på stubinen.