Multisport är ett riktigt hästjobb
I sin jakt på att bli bäst i världen på multisport är Gustaf Hedin beredd att prova det mesta. Lära sig rida har varit det senaste projektet.
Som 28-åring var det därför dags att lära sig rida. Vid Ekstugan i kanten av Ryssbergsskogen har karriären i sadeln gått med rasande fart. På några veckor har Gustaf skaffat sig så mycket erfarenhet att han känner sig säker nog att rida nästan fyra mil bland Irlands kullar.
På Irland ska han och de andra lagmedlemmarna i Maybe Xdin delta i multisporttävlingen Adrenaline Rush och tillskillnad från tidigare tävlingar ingår alltså ridning.
Det har varit jättesvårt i början. Jag trodde ju att jag kunde rida för jag red lite när jag var liten, men jag antar att jag bara satt på hästen då, för jag kunde tydligen inte rida, skrattar Gustaf.
Dagen efter första lektionen var jag helt utslagen när jag vaknade och skulle till jobbet.
Det är nog dock inget mot hur trött han kommer vara efter hemkomsten från Irland. Då ska den nyutexaminerade polisen Gustaf infinna sig på batongutbildning klockan åtta morgonen efter.
Risken att han somnar på utbildningen är överhängande. Under tävlingen på Irland kommer laget nämligen sova runt tre timmar per dygn. På mellan fyra och fem dygn ska laget, bestående av Gustaf, Björn Lans, Per Vestling och Åsa Eklund, ta sig fram femtio mil på den gröna ön.
Om vi sover så springer de andra om oss, berättar Gustaf och fortsätter:
Vi har inte tänkt att sova något det första dygnet och sedan sova tre timmar per dygn, uppdelat på 20 minuters-block.
Momenten i tävlingen är många, tillexempel klättring, cykling, trekking (blandning mellan löpning och vandring), ridning och paddling. I tävlingen ingår också caving, det vill säga grottkrypning, något som Gustaf ännu inte provat på.
Jag har inte koll på hur jag reagerar i trånga utrymmen, men jag har inte märkt av någon klaustrofobi tidigare så det ska nog gå bra.
Alla olika grenar kräver mängder av utrustning och lagets packningslista är fyra sidors fullspäckad läsning. Allt utom hästar och kanoter tar de med själva, så flygbolaget får nog räkna med några kilos övervikt.
Som gammal kanotist blir kajak-paddlingen inget problem för Gustaf, men för att klara dryga fjorton mils trekking har han sprungit långpass på Sörmlandsleden.
På Irland väntar inga jätteberg, men tävlingen räknas ändå till en av de fysiskt tuffaste i världen.
Bergen är inte höga men de kommer ofta, säger Hedin.
Viktigaste egenskapen för att klara fyra, fem dygns tävling utan vila är envishet och uthållighet. Lagsamarbete är a och o och alla fyra lagmedlemmarna måste hålla ihop under hela tävlingen. Björn Lans är den officiella lagkaptenen
Men besluten tas gemensamt så att alla i laget alltid är helt överrens.
Vad tillför du laget, förutom paddlingsrutin?
Oj då, jag tror jag är lite av en stämningshöjare och fungerar bra i lagarbete. Däremot är jag ingen stjärna på orientering.
Irlandsäventyret Adrenalie Rush startar den 26 maj.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!